06 May 2021 - 15:00 till 16:00 €7,50

Webinar Breitner vs. Israels

Donderdag 6 mei


In het voorjaar van 1892 staat Isaac Israels (1865-1934) voor de etalage van een kunsthandel in Amsterdam oog in oog met een prachtig stadsgezicht in de sneeuw. Het is een schilderij van George Hendrik Breitner (1857-1923) en het maakt een verwoestende indruk op hem. “Ik dacht, ik schei er mee uit, tegen zulk werk kun je toch niet opschilderen” schrijft Israels aan een vriend. Kort daarvoor waren de rollen nog omgedraaid. De zeven jaar oudere Breitner moest met jaloezie toezien hoe wonderkind Israels al op zestienjarige leeftijd zijn intrede maakt in de kunstwereld. De zoon van Jozef Israëls wordt gezien als de kroonprins van de Nederlandse schilderkunst. Maar als Israels los probeert te komen van zijn beroemde vader, kijkt hij juist naar de losse toets waar Breitner succesvol mee is.

Rivaliteit
De onderlinge rivaliteit tussen deze twee schilders zorgt jarenlang voor spanningen. Gedurende hun gehele carrière hebben Breitner en Israels elkaar bewonderd, benijd en geïnspireerd. Dankzij deze jarenlange wedijver hebben zij het beste in elkaar naar boven gehaald. Vorig jaar stonden we met de tentoonstelling Breitner vs Israels – Vrienden en rivalen uitgebreid stil bij deze artistieke bokswedstrijd. Heeft u de tentoonstelling gemist? Dan kunt u alle rondes van hun strijd alsnog beleven via een webinar door museumdocent Elsje Drewes.

Profiteer van een Early Bird tarief ( 5,00) als u tot twee dagen van tevoren uw tickets bestelt! Daarna geldt het reguliere tarief (€7,50)

   
Datum Donderdag 6 mei
Tijd 15:00-16:00 uur
Prijs €5 Early Bird of € 7,50 regulier tarief
Museumdocent Elsje Drewes