24 juli 2020 - 14:00 t/m 14:45 €7,50

Inleiding Breitner vs Israels - vrijdag 24 juli

Tijdens de inleiding krijgt u een inhoudelijke introductie op uw bezoek aan de tentoonstelling Breitner vs Israels - Vrienden en rivalen.

In het voorjaar van 1892 staat Isaac Israels (1865-1934) voor de etalage van een kunsthandel in Amsterdam oog in oog met een prachtig stadsgezicht in de sneeuw. Het is een schilderij van George Hendrik Breitner (1857-1923) en het maakt een verwoestende indruk op hem. “Ik dacht, ik schei er mee uit, tegen zulk werk kun je toch niet opschilderen” schrijft Israels aan een vriend. Kort daarvoor waren de rollen nog omgedraaid. De zeven jaar oudere Breitner moest met jaloezie toezien hoe wonderkind Israels al op zestienjarige leeftijd zijn intrede maakt in de kunstwereld. De zoon van Jozef Israëls wordt gezien als de kroonprins van de Nederlandse schilderkunst. Maar als Israels los probeert te komen van zijn beroemde vader, kijkt hij juist naar de losse toets waar Breitner succesvol mee is.

De onderlinge rivaliteit tussen deze twee schilders zorgt jarenlang voor spanningen. Gedurende hun gehele carrière hebben Breitner en Israels elkaar bewonderd, benijd en geïnspireerd. Dankzij deze jarenlange wedijver hebben zij het beste in elkaar naar boven gehaald. Kunstmuseum Den Haag staat met de tentoonstelling Breitner vs Israels – Vrienden en rivalen voor het eerst in de kunstgeschiedenis uitgebreid stil bij deze artistieke bokswedstrijd.

Kom vrijdag 24 juli naar het Kunstmuseum en krijg in de Aula een inhoudelijke introductie van ca 60 minuten op uw bezoek aan de tentoonstelling Breitner vs Israels - Vrienden en rivalen.

LET OP:

• Elk e-ticket heeft een unieke barcode en is eenmalig te gebruiken. De inleiding vindt plaats in de Aula van het museum. We vragen u om uw e-ticket uitgeprint mee te nemen (of op een smartphone te tonen) en iets eerder aanwezig te zijn, zodat de inleiding tijdig kan beginnen.
  • We raden u aan voorafgaand aan uw bezoek een tijdslot te reserveren. Aangezien onze bezoekerscapaciteit momenteel nog beperkt is, kan alleen een reservering garanderen dat u op tijd naar binnen kunt. Hier reserveert u een ticket.
  • We vragen u, in verband met het voorkomen van verspreiding van Covid-19, thuis te blijven als u last heeft van verkoudheidsklachten, koorts en/of benauwdheid. Dat geldt ook als een huisgenoot een van de laatste twee klachten heeft. Ook vragen we u 1,5 meter afstand te houden. In de Aula zijn de stoelen gemarkeerd waarop gezeten kan worden. Lees hier meer over de maatregelen die het museum treft omtrent Covid-19
  • Wilt u gebruikmaken van het Vriendentarief, neem dan uw persoonlijke Vriendenpas mee.
  • De introductie vindt plaats in de aula van het museum. Er wordt een zeer beperkt aantal tickets verkocht zodat bezoekers op  1,5 afstand van elkaar kunnen zitten.