24 april 2021 - 11:00 t/m 12:00 €3,00

Webinar Borealis | 24 april

Museumweek


De bossen zijn van levensbelang. Het zijn de bomen die de enorme uitstoot van CO2 uit onze atmosfeer filteren en daarmee een belangrijke bijdrage leveren in de strijd tegen de klimaatverandering. In dit webinar gaat fotograaf Jeroen Toirkens in gesprek met conservator Willemijn van der Zwaan.

Nu de effecten van klimaatverandering steeds duidelijker zijn, is het belangrijk de verhalen van de Noordelijke bossen te vertellen. De foto’s van Jeroen Toirkens getuigen van de eeuwenoude mythische aantrekkingskracht van de bossen, maar tonen ook de manieren waarop de bewoners van de boreale zone hun leefgebied behandelen en beschermen.

        

Boreale zone
De boreale zone is een cirkel van voornamelijk naaldbossen, die zich uitstrekt over de noordelijke delen van Europa, Azië en Amerika. Het is de grootste vegetatiezone op aarde, zelfs groter dan het Amazoneregenwoud. Dertig procent van alle bomen op aarde staat in de boreale zone. Deze bomen zijn essentieel voor het behoud van de ecologische balans op onze planeet. Ze zetten op grote schaal CO2 om in zuurstof. Toch is minder dan twaalf procent van deze bossen beschermd gebied en worden ze bedreigd van allerlei kanten: commerciële houtkap, kwetsbaarheid van nieuwe aanplant en woekerende bosbranden.

Acht reizen
In vier jaar tijd hebben Jeroen Toirkens en Jelle Brandt Corstius acht reizen naar de boreale bossen gemaakt. Dat levert bijzondere verhalen op. In Rusland zijn ze getuige van de schade die de steeds heviger wordende bosbranden in Siberië veroorzaken. Maar ze ontmoeten er ook Gennady Tugushin, een gepensioneerde houthakker die zijn magere pensioen aanvult als bewaker bij een bosbouwbedrijf. In Noorwegen bezoeken ze mariniers die een intensieve training in de bossen volgen. Het spannendste avontuur beleven Toirkens en Brandt Corstius in Canada. Met de Cree, een inheemse bevolkingsgroep in Canada, reizen ze op sneeuwscooters 160 kilometer door het oerbos bij een temperatuur van 40-45 graden onder nul. Het is zo koud dat filmrollen verwisselen nauwelijks nog lukt en beiden krijgen bevriezingsverschijnselen. Hierdoor heeft Brandt Corstius tot op heden een verdoofde pink. 

De grote tentoonstelling Borealis - Life in the Woods in het Fotomuseum is helaas nog gesloten. Geniet alvast van dit webinar!