23 april 2021 - 15:00 t/m 16:00 €3,00

Webinar Het gedroomde museum | 23 april

Museumweek

Lang voordat museumarchitectuur populair was als toeristische trekpleister, droomden de architect en directeur van ons museum van een vooruitstrevend gebouw. Waar kunst ultiem tot z’n recht komt en de bezoeker zich thuis voelt. Hoor tijdens de online lezing hoe deze droom in 1935 werkelijkheid werd.

Museumgebouw als deel van de collectie
In de webinar neemt museumdocent Elsjes Drewes de oorspronkelijke ideeën van architect Hendrik Petrus Berlage (1856–1934) en directeur Hendrik Enno van Gelder (1876–1960) als uitgangspunt en laat ze zien hoe ze tot op de dag van vandaag een belangrijke rol spelen in de beleving van Kunstmuseum Den Haag. Ervaar vanuit uw woonkamer de stralende lichtinval, de menselijke maat, de gele bakstenen, de ruimtelijkheid, het gedurfde kleurgebruik; alles is even markant aan het gebouw en aan alles is gedacht, tot en met het interieur en meubilair aan toe. Zo ontstond een kunstwerk voor de kunst, én voor de mens die daarvan kan genieten.

Het gebouw heeft als enige museum in de wereld een eigen objectnummer. Daarmee is het in één klap het belangrijkste collectie-onderdeel van het museum, waarin alle collecties hun onderkomen vinden. Aan de hand van verhalen, foto’s, (ontwerp)tekeningen, maquettes en bijzonder archiefmateriaal beleeft u de geschiedenis van het museum, van idee tot aan ontwerp en realisatie.