22 april 2021 - 15:00 t/m 16:00 €3,00

Webinar Het wonder van Delfts Blauw | 22 april

Museumweek

Een breed assortiment Delftse borden en schotels, achttiende eeuw, collectie Kunstmuseum Den Haag

Kunstmuseum Den Haag heeft een van ’s werelds meest omvangrijke collecties Delfts blauw. Tijdens de online lezing over onze vaste tentoonstelling Het wonder van Delfts Blauw  ontdekt u de schoonheid en de fascinerende verhalen achter dit wereldberoemde culturele erfgoed.

In de verzameling toegepaste kunst van het Kunstmuseum neemt Delfts blauw een prominente plaats in. Museumdocent Wendy Fossen dompelt u onder in de veelzijdigheid van dit oer-Hollandse product, zowel toen als nu. Van typisch blauwwit tot fonkelend rood, hagelwit en zelfs Delfts zwart; van 17e-eeuwse bloemenvazen voor de allerrijksten tot eigentijdse tulpenvazen van Nederlandse ontwerpers als Hella Jongerius en Wieki Somers. Het wonder van Delfts Blauw dompelt u onder in de schoonheid van dit product.

Het Chinese porselein dat in de 17e eeuw door de VOC werd geïntroduceerd, was voor veel burgers niet te betalen. Al snel bracht de Delftse aardewerkindustrie daarom een goedkoper alternatief op de markt: Hollants porceleyn. Ze streefden ernaar het Chinese product zo dicht mogelijk te benaderen. En met succes, want hun verfijnde, luxueus uitgevoerde aardewerken product werd wereldwijd gezien als het beste alternatief voor het echte (export)porselein. De Delftse plateelbakkerijen werden zo het IKEA van die tijd en hadden een enorme impact op de Hollandse wooncultuur. Kom tijdens de online lezing te weten hoe deze industrie door de eeuwen heen een rol heeft gespeeld en nog altijd van invloed is op onze interieurs.