20 april 2021 - 15:00 t/m 16:00 €3,00

Webinar Mondriaan en De Stijl - 20 april

Museumweek

Wist u dat Kunstmuseum Den Haag de grootste collectie Mondriaans ter wereld heeft? Woon de online lezing over onze vaste tentoonstelling Mondriaan & De Stijl  bij en kom alles te weten over de unieke weg naar abstractie van Piet Mondriaan en over de innovatieve kracht van De Stijl.

Het in 1917 opgerichte tijdschrift De Stijl bevat artikelen van schilders en architecten van een nieuwe generatie kunstenaars. Zij hebben voor ogen dat de hiërarchie tussen de verschillende artistieke disciplines wordt opgeheven en de leefomgeving op een radicaal nieuwe manier wordt vormgegeven. Oprichter Theo van Doesburg en Piet Mondriaan, Bart van der Leck, Jan Wils, Gerrit Rietveld en J.J.P Oud waren de drijvende krachten achter de geometrisch abstracte kunst die de groep propageerde.

Waar veel mensen denken dat De Stijl heel serieus en kil was; alsof hun kunst met de liniaal op de tekentafel is gemaakt, ontdekt u tijdens de online lezing dat het tegendeel waar is. Met het gebruik van de heldere kleuren rood, geel en blauw vervaardigden de vertegenwoordigers van De Stijl kunstwerken die juist levendig, vrij en vrolijk waren en zagen zij de toekomst uiterst positief tegemoet. Leer tijdens de lezing niet alleen over de werken van oprichter Theo van Doesburg en van Piet Mondriaan, maar ook van onder anderen Vilmos Huszár, Bart van der Leck, J.J.P. Oud en Gerrit Rietveld. Beleef onze vaste tentoonstelling Mondriaan & De Stijl vanuit huis en laat je meeslepen door de vertelling van museumdocent Monique Varma.