onder- en bovenbouw vmbo/havo/vwo

Kunst actief

Bijzondere, activerende rondleidingen

Je laten verrassen, écht leren kijken en je verdiepen in de ideeën van de kunstenaar. Bij Kunst actief staat kunstbeschouwing centraal. Onze museumdocenten wisselen kennisoverdracht en reflectie af met activerende opdrachten zoals schetsen naar de waarneming, creatief schrijven, fotograferen en filosoferen.

Voor de bovenbouw vormt de maatschappelijke en de (kunst)historische context een belangrijk onderdeel van Kunst actief.

Kunst actief is geschikt voor onder-en bovenbouw vmbo, havo en vwo. De inhoud wordt aangepast aan het niveau van de groep. Kunst actief Berlage is speciaal gericht op de bovenbouw, en ook voor nieuwkomers in Nederland hebben wij een programma.

Kijkt u voor de praktische informatie in de tabel onderaan deze pagina.

We bieden zowel Kunst actief bij onze vaste collectie als bij actuele tentoonstellingen.

 

Kunst actief bij actuele tentoonstellingen:

 • Bij: Global Wardrobe – De wereldwijde modeconnectie  van 9 oktober 2021 – 16 januari 2022 Kunst actief is vanaf 25 oktober te reserveren bij deze tentoonstelling.

  Het Kunstmuseum daagt bezoekers tijdens deze modetentoonstelling uit om voorbij de schoonheid te kijken en de kleding te zien als onderdeel van de wereldgeschiedenis die zij vertegenwoordigen. Er zijn kledingstukken te zien uit India, Japan, China, die niet alleen mooie verhalen vertellen over inspiratie en verbondenheid, maar ook pijnlijke verhalen omdat ze tot stand kwamen in tijden van kolonisatie en ongelijke machtsverhoudingen. De tentoonstelling neemt u mee van de achttiende, via de negentiende naar de twintigste eeuw. Speciale aandacht is er voor makers van nu, die met een open blik naar de wereld kijken en hun eigen culturele achtergrond op de voorgrond plaatsen.

 • Deze Kunst actief sluit aan bij verschillende actuele tentoonstellingen. Hedendaagse kunst is vaak minder klassiek van vorm, combineert verschillende technieken of toont prikkelende beeldtaal van nu. De leerlingen worden uitgedaagd met de vraag: wat zie ik?

  Paula Rego  : 27 november 2021 t/m 20 maart 2022

  De kunstenaar Paula Rego (1935) maakt figuratief werk, waarin ze persoonlijke worstelingen en sociaal-maatschappelijke onderwerpen belicht. Denk aan man-vrouw verhoudingen, machtsverhoudingen, seksualiteit, maar ook mythologie. Ze groeide op in Portugal, maar verhuisde naar Londen: in Engeland is zij al jaren een erg bekend hedendaags kunstenaar. In samenwerking met Tate dan nu ook een grote overzichtstentoonstelling in Kunstmuseum Den Haag.

  In KM21   (het naastgelegen museum voor hedendaagse kunst)

  28 augustus 2021 t/m 28 november 2021

  • Caroline Walker (1982, Schotland) schildert grote werken waarin ze scènes toont van anonieme vrouwen in hun omgeving, waardoor de grens tussen privé en openbaar lijkt te verdwijnen. Het werk suggereert allerlei verhalen, te ontdekken in de geschilderde ruimtes gevuld met visuele aanwijzingen, gerelateerd aan archetypen over gender en relaties, maar waar we nou precies naar kijken?

  11 december 2021 t/m 17 april 2022

  • Oscar Murillo (1986, Colombia) maakt krachtige totaalinstallaties waarin meerdere kunstdisciplines samenkomen: schilderkunst, performance, sculptuur en video. Vanuit persoonlijke ervaringen onderzoekt hij universele thema’s zoals globalisatie en culturele uitwisseling. In deze tentoonstelling zien we zijn nieuwe, grootschalige schilderijen.
 • De wereld volgens Roger Ballen:  16 oktober 2021 t/m 6 maart 2022 Kunst actief - Fotografie is bij deze tentoonstelling te reserveren vanaf 1 november 2021

  Roger Ballen is in 1950 geboren in New York en woont en werkt nu in Johannesburg. Gedurende zijn gehele carrière is hij gefascineerd door de menselijke geest: in zijn werk onderzoekt hij de verborgen krachten die ons maken tot wie wij zijn. In de afgelopen dertig jaar heeft hij met een veelheid aan foto’s en installaties een heel eigen universum gecreëerd.

Doorlopend:

 • Bij het horen van de naam Mondriaan wordt vaak aan abstracte werken in primaire kleuren gedacht. Minder bekend is dat Piet Mondriaan een heel goede landschapsschilder was. Hoe kwam hij van het schilderen van kleurrijke polders en ‘hoekige’ appelbomen tot de Victory Boogie Woogie? Met Kunst actief volgen de leerlingen deze bijzondere weg naar abstractie.

  Ook De Stijl komt aan bod: de kunststroming die de ideeën van Mondriaan en zijn tijdgenoten over de nieuwe kunst omvatte. Door te discussiëren, te schrijven en te tekenen plaatsen leerlingen het werk van Mondriaan en De Stijl in een bredere maatschappelijke en politieke context.

 • Een traditioneel museum toont kunststromingen in chronologische volgorde, bij de tentoonstelling Ontdek het Moderne is dat anders. Door topstukken te combineren, ontstaan nieuwe verbanden. Ook de leerlingen gaan bij Kunst actief - Ontdek het moderne kunstwerken met elkaar vergelijken, associëren en verbanden leggen. Kunstwerken met een overkoepelend thema, zoals portret, landschap of utopie, worden onderzocht en geven de leerlingen inzicht in de visie van kunstenaars op de wereld om ons heen.

 • Kunst actief - Berlage is gericht op de bovenbouw vmbo, havo en vwo. In 1935 opende het Kunstmuseum van architect H.P. Berlage: een museum dat de nieuwe tijd weerspiegelde. Een dynamisch en uitnodigend museum, waar de ontmoeting tussen publiek en kunst centraal staat, in plaats van te imponeren zoals toen gebruikelijk was. Aan de hand van opdrachten ontdekken de leerlingen de verschillende functies van een museum, de kunstwerken die verbonden zijn met het gebouw en kijken door de ogen van architect Berlage.

   

   

   

 • Kunstmuseum Den Haag is niet alleen een museum, het is ook een prachtig gebouw, ontworpen door architect Berlage, die dit tot zijn beste ontwerp rekende. In het ontwerp is rekening gehouden met het plaatsen van Stijlkamers, waar onze collectie zeventiende-eeuws Delfts blauw te zien is in combinatie met hedendaags porselein en het poppenhuis van Sara Rothé uit de achttiende eeuw. Met Kunst actief Hoogtepunten ontdekken de leerlingen alle hoogtepunten uit onze collectie en reizen van de ene eeuw naar de andere, om via Claude Monet, Piet Mondriaan en Louise Bourgeois uit te komen in de eenentwintigste eeuw.

 • Met Kunst actief – CKV ontdekken leerlingen in ons museum de verscheidenheid aan kunstwerken uit de disciplines beeldende kunst, toegepaste kunst en architectuur. Ze zien verschillende visies op ‘de mens’ verbeeldt door autonome kunstenaars, vergelijken traditioneel met hedendaags Delfts blauw, of herkennen de regels van De Stijl in een maquette. Met Kunst actief – CKV komen verschillende dimensies aan bod, zoals schoonheid & lelijkheid, herkenning & vervreemding en ambachtelijk & traditioneel.

 • Kunst actief – Nieuwkomers is geschikt voor leerlingen en studenten die sinds kort in Nederland zijn en een andere taal beter beheersen dan het Nederlands. Aan de hand van het thema Wonen ontdekken ze verschillende stijlen uit de kunstgeschiedenis. Zoals het poppenhuis van de Amsterdamse koopmansvrouw Sara Rothé in onze rijk gedecoreerde Stijlkamers, de Jongensslaapkamer van De Stijl- kunstenaar Vilmos Huszár en de bij het museumgebouw passende muurschildering van Niele Toroni. Onder leiding van de museumdocent doen ze opdrachten in teamverband, praten, kijken en vergelijken, waarbij plezier en het ervaren van schoonheid centraal staan.

Praktische informatie

Voor:

Voor vmbo, havo, vwo. Praktijkonderwijs in overleg. De benadering wordt aangepast aan het niveau van de groep.

Prijs:

70 euro per 15 leerlingen.

Duur:

75 minuten

Begeleiding:

1 docent van school per 15 leerlingen is verplicht

Bijzonderheden:
 • In het museum wordt een groepsgrootte van maximaal 10 personen per museumdocent gehanteerd i.v.m. maatregelen omtrent covid-19. Het is niet nodig met meer begeleiders van school te komen.
 • Vanaf 25 september 2021 worden de richtlijnen versoepeld.
Reserveren:

minimaal 3 weken van tevoren via: reserveringen@kunstmuseum.nl

Taal:

Nederlands of Engels, graag aangeven bij uw reservering 

Leerdoelen bovenbouw:
 • Actief verdiepen in een kunstwerk en plezier beleven aan kunst
 • Het kunnen onderbouwen van een eigen mening door middel van kunstbeschouwing
 • Het kunnen plaatsen van een kunstwerk in een maatschappelijke en (kunst)historische context
Wilt u Kunst actief reserveren en aanvragen?

Neemt u contact op met: