bovenbouw vmbo/havo/vwo

Kunst actief

Bijzondere, activerende rondleidingen

Je laten verrassen, écht leren kijken en je verdiepen in de ideeën van de kunstenaar. Bij Kunst actief staat kunstbeschouwing centraal. Onze museumdocenten wisselen kennisoverdracht en reflectie af met activerende opdrachten zoals schetsen naar de waarneming, creatief schrijven, fotograferen en filosoferen.

Voor de bovenbouw vormt de maatschappelijke en de (kunst)historische context een belangrijk onderdeel van Kunst actief.

Kunst actief sluit aan bij de vaste collectie van Kunstmuseum Den Haag

 

Doorlopend:

 • Bij het horen van de naam Mondriaan wordt vaak aan abstracte werken in primaire kleuren gedacht. Minder bekend is dat Piet Mondriaan een heel goede landschapsschilder was. Hoe kwam hij van het schilderen van kleurrijke polders en ‘hoekige’ appelbomen tot de Victory Boogie Woogie? Met Kunst actief volgen de leerlingen deze bijzondere weg naar abstractie.

  Ook De Stijl komt aan bod: de kunststroming die de ideeën van Mondriaan en zijn tijdgenoten over de nieuwe kunst omvatte. Door te discussiëren, te schrijven en te tekenen plaatsen leerlingen het werk van Mondriaan en De Stijl in een bredere maatschappelijke en politieke context.

 • Een traditioneel museum toont kunststromingen in chronologische volgorde, bij de tentoonstelling Ontdek het Moderne is dat anders. Door topstukken te combineren, ontstaan nieuwe verbanden. Ook de leerlingen gaan bij Kunst actief - Ontdek het moderne kunstwerken met elkaar vergelijken, associëren en verbanden leggen. Kunstwerken met een overkoepelend thema, zoals portret, landschap of utopie, worden onderzocht en geven de leerlingen inzicht in de visie van kunstenaars op de wereld om ons heen.

 • In 1935 opende het Kunstmuseum van architect H.P. Berlage: een museum dat de nieuwe tijd weerspiegelde. Een dynamisch en uitnodigend museum, waar de ontmoeting tussen publiek en kunst centraal staat, in plaats van te imponeren zoals toen gebruikelijk was. Aan de hand van opdrachten ontdekken de leerlingen de verschillende functies van een museum, de kunstwerken die verbonden zijn met het gebouw en kijken door de ogen van architect Berlage.

   

   

   

 • Kunstmuseum Den Haag is niet alleen een museum, het is ook een prachtig gebouw, ontworpen door architect Berlage, die dit tot zijn beste ontwerp rekende. In het ontwerp is rekening gehouden met het plaatsen van Stijlkamers, waar onze collectie zeventiende-eeuws Delfts blauw te zien is in combinatie met hedendaags porselein en het poppenhuis van Sara Rothé uit de achttiende eeuw. Met Kunst actief Hoogtepunten ontdekken de leerlingen alle hoogtepunten uit onze collectie en reizen van de ene eeuw naar de andere, om via Claude Monet, Piet Mondriaan en Louise Bourgeois uit te komen in de eenentwintigste eeuw.

Praktische informatie

Voor:

bovenbouw vmbo, havo, vwo. Praktijkonderwijs in overleg. De benadering wordt aangepast aan het schoolniveau

Prijs:

70 euro per 15 leerlingen.

Duur:

75 minuten

Begeleiding:

1 docent van school per 15 leerlingen verplicht

Bijzonderheden:
 • in het museum wordt een groepsgrootte van 8 personen per museumdocent gehanteerd i.v.m. maatregelen omtrent covid-19.
 • De activiteiten zijn ook te reserveren op maandag en voor openingstijd van het museum.
 • Kunst actief Mondriaan & De Stijl vindt tot en met december 2020 alleen op maandag plaats, op andere dagen alleen voor openingstijd van het museum.
Reserveren:

minimaal 3 weken van tevoren via: reserveringen@kunstmuseum.nl

Taal:

Nederlands of Engels (graag aangeven bij uw reservering) 

Leerdoelen bovenbouw:
 • Actief verdiepen in een kunstwerk en plezier beleven aan kunst
 • Het kunnen onderbouwen van een eigen mening door middel van kunstbeschouwing
 • het kunnen plaatsen van een kunstwerk in een maatschappelijke en (kunst)historische context
Wilt u Kunst actief reserveren en aanvragen?

Neemt u contact op met: