Schenkingen van Vrienden

Vrienden steunen het Kunstmuseum Den Haag

In 1866 begonnen de Vrienden van de 'Vereeniging tot het oprigten van een Museum van Moderne Kunst' met het aankopen van eigentijdse meesters voor de stad Den Haag. Daarmee legden zij de grondslag voor de collectie van het Haags Gemeentemuseum. Op 29 mei 1866 werd de verzameling 'Museum van Moderne Kunst' genoemd. Na bijna anderhalve eeuw zet de vereniging deze traditie nog steeds voort. De vrienden dragen bij aan de collectievorming maar ook aan onderzoeksactiviteiten en promotie van Het Kunstmuseum Den Haag, KM21, het Fotomuseum Den Haag en Escher in het Paleis. Enkele schenkingen:

2018:

Het Kunstmuseum Den Haag heeft het schilderij Christus en Boeddha (circa 1890) van Paul-Elie Ranson (Limoges 1864- Parijs 1909) met steun van de Vrienden van het Kunstmuseum aangekocht. Dit olieverf op doek wordt gezien als een van de hoogtepunten uit het oeuvre van de Franse schilder.  

2016/2017:

Ter ere van het 150- jarig jubileum van de Vereniging Vrienden van het Kunstmuseum Den Haag ontving het museum een museale baliesculptuur, ontworpen en gemaakt door Atelier Van Lieshout. De balie stimuleert bezoekers bij binnenkomst hun blik omhoog te richten en zo de ruimte optimaal te ervaren.

Alle 500 schenkingen die in 150 jaar door de vereniging zijn verworven of met een financiële bijdrage zijn aangekocht zijn te raadplegen op 150jaar.vriendengemeentemuseum.nl.

2016:

De indrukwekkende foto-installatie HEAVEN van Paul Kooiker, die bestaat uit 494 polaroids is door het Kunstmuseum aangekocht met de donatie van de vrienden voor 2016. Een deel van de polaroids was in particuliere handen, maar is geretourneerd om het museum de mogelijkheid te geven om het complete werk te verwerven. De Haagse fotograaf bouwde in een 12 jaar een omvangrijk archief op dat voornamelijk bestond uit modelstudies. Daarbij maakte hij gebruik van de Polaroidcamera die hem in staat stelde om zonder technische beperkingen te experimenteren. Evenals de modelstudies bevat HEAVEN foto’s uit het privéleven van de kunstenaar en klassieke genres zoals landschappen, stadsgezichten en uitzicht op de natuur.

2015:

De Vrienden van het Kunstmuseum hebben in 2015 € 60.000 bijgedragen aan het stel zeldzame bloemenhouders van Delfts aardewerk, vervaardigd rond 1690 in een van de belangrijkste plateelbakkerijen van Delft: De Grieksche A. Deze plateelbakkerij was hofleverancier van Delfts aardewerk aan stadhouder Willem III en zijn Engelse echtgenote Mary Stuart II. Deze sierlijke bloemenhouders zijn het enige bekende stel hoffiguren ten voeten. Met hun exclusieve kledij, haardracht en juwelen kan het niet anders dan dat het om Willem en Mary zelf gaat.

2014:

Avondjapon Jan Taminiau uit de collectie ‘Nature Extends’ (herfst/winter 2011).
Een avondjapon van tere zijde, geplisseerd, en deels met een korsetvorm gesteund. De rugpartij wordt omzoomd met kurk, wat wonderwel met de zijde contrasteert. De jurk eindigt in rafels, een rauwe toevoeging aan het verder feeërieke ontwerp.

2010:

Louise Bourgeois, Cell XXVI, 2003, staal, stof, aluminium, roestvrij staal en hout, 252,7 x 434,3 x 304,8 cm, Gemeentemuseum Den Haag.
Deze aankoop is mogelijk gemaakt door de VriendenLoterij, de Mondriaan Stichting, Vereniging Rembrandt, VSB Fonds, SNS Reaal Fonds en de Vrienden van het Kunstmuseum.

2009

Reliëf uit een serie die Matthew Day Jackson in 2009 maakte waarvan alle werken dezelfde titel dragen: August 6, 1945. Het reliëf bestaat een ‘stadsplattegrond’ van Peenemünde, de stad waar de V2 werd gemaakt.

2008:

De Vrienden hebben in 2008 een substantiële bijdrage geleverd aan de aanschaf van werken (aquarel en ets) van Lucian Freud.

2005:

100% Make Up is een project van de Italiaanse vormgever Alessandro Mendini in samenwerking met het bedrijf Alessi uit 1992. Het project bestaat uit een reeks van honderd vazen die door honderd verschillende kunstenaars zijn bewerkt en in een oplage van honderd zijn geproduceerd. Er zijn ontwerpen van de architect Robert Venturi, de keramiste Rhonda Zwiliger, de vormgever Philippe Starck, de  modeontwerper Yosiki Hishinuma, de producer en kunstenaar Brian Eno en de  kunstenaar Milan Kunc. De vrienden hebben in 2005 de aankoop van de vazen en het prototype mogelijk gemaakt. 

2004:

Vecchio bisonte nella Savana van Mario Merz, 1979.
Dit monumentale werk bestaat uit een beschilderd doek waarop met inkt en verf een bizon is afgebeeld. De kunstenaar heeft er een neonbuis en takken aan toegevoegd. Merz is de belangrijkste kunstenaar van de Italiaanse Arte Povera. Het museum heeft ook ander werk van Merz in de collectie waaronder Iguana uit 1987. De vrienden hebben de aankoop van 'De Bizon' in 2004 mede gefinancierd.