08 november 2019 t/m 23 februari 2020

Rob van Koningsbruggen

Schilderijen 2003-2019

Rob van Koningsbruggen, Zonder titel, 2017, olieverf op doek, 110 x 80 cm, Kunstmuseum Den Haag - langdurig bruikleen kunstenaar

Sinds de jaren zeventig van de vorige eeuw krijgt Rob van Koningsbruggen (Den Haag, 1948) elk decennium een grote museale tentoonstelling. De laatste, een groot oeuvre-overzicht, vond plaats in Kunstmuseum Den Haag in 2002. Dit najaar maakt het museum in samenwerking met de kunstenaar een tentoonstelling die de jaren 2003-2019 beslaat.

“Vandaag de dag neemt Rob van Koningsbruggen een eenzame positie in binnen de Nederlandse kunstwereld, met schilderijen die in kleur en vorm op eigenzinnige hoogte staan”, aldus directeur Benno Tempel. Veel schilderijen worden voor het eerst getoond; “Telkens weer is het zien van een schilderij van Van Koningsbruggen een ervaring, eerst ben je uit het veld geslagen en vervolgens kruipt het onder de huid en krijg je het niet meer uit je hoofd.”

Gerrit Schreurs - 'Het begint pas als ik dood ben'

Van Koningsbruggen schildert met veel kleur in een abstracte stijl waarbij vaak vormen als een cirkel, rechthoek en trechter voorkomen. Hij werkt doorgaans aan meerdere werken tegelijk: “Ik maak een schilderij en dan zie ik een vorm ontstaan. Dan gooi ik die vorm op een nieuw doek en ga ik daaraan verder. Dan laat ik het andere schilderij een halfjaar rusten. Soms heb ik tien schilderijen onder handen. Het zijn patiënten, hè, je moet ze beter maken. Dan heb ik opeens een kleur op mijn penseel zitten en kijk ik naar het andere schilderij en denk van, hé. Zo speel ik de schilderijen tegen elkaar uit.”

In de jaren '70 kreeg Van Koningsbruggen veel bekendheid met zijn geschoven schilderijen. Hij maakte deze door verf op het doek te zetten en daar een tweede doek overheen te schuiven. In zijn recente werk grijpt hij deels terug  op deze werken.

Rob van Koningsbruggen studeerde aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten en de Vrije Academie in Den Haag. Zijn oeuvre bestaat uit schilderijen, tekeningen en kunstbreisels.