André Courrèges [1923-2016]

Mini-jurk

Na een opleiding tot ingenieur en later een modeopleiding kon André Courrèges (9 maart 1923 – 7 januari 2016) aan de slag als leerling kleermaker/modeontwerper bij modehuis Balenciaga, waar hij uiteindelijk eerste assistent werd voordat hij in 1961 zijn eigen modehuis opende. Zijn grote doorbraak in de modewereld volgde na zijn voorjaars modeshow in 1964. Deze collectie, met de naam ‘Moon Girl’ was volledig geïnspireerd op de fascinatie van dat moment met de mogelijkheid voor reizen door de ruimte (welke pas in 1969 werkelijkheid werd met de eerste mens op de maan).

De kleding uit de ‘Moon Girl’ collectie was zo anders dan wat men gewend was, dat Courrèges in één klap bekend stond als de ontwerper van de Spage Age kleding. De collectie bestond uit minirokjes, minijurkjes en broekpakken van dikke wollen stoffen gecombineerd met PVC in bijna geometrische vormen, met simpele lijnen zonder opsmuk of tierlantijntjes, vaak met uitsnijdingen in de taille of op de rug. Ook de kleuren deden futuristisch aan: wit en zilver met kleine kleuraccenten in felrood, geel of donkerblauw. De kleding werd gedragen met platte laarsjes (de beroemde go-go boots), grote bolle zonnebrillen en helm-achtige hoeden geïnspireerd op de kleding van astronauten. De mannequins toonden de modellen dansend op moderne muziek.

Het gele jurkje in de collectie van het Kunstmuseum Den Haag komt uit de collectie van 1965 en laat prachtig de simpele belijning zien van de A-lijn jurkjes waarmee Courrèges zo beroemd is geworden.

Afmetingen
jurk : lengte 91 cm
jurk : breedte 58 cm
ceintuur : hoogte 2 cm
Materiaal
wol, kunststof, katoen, metaal
Datum
1965
Plaats vervaardiging
Parijs
Objectnummer
1003030
Kunstmuseum Den Haag