Toegankelijkheid

Bezoeker in de tentoonstelling 'Glans en Geluk'. © Maurice Haak.

Het Kunstmuseum wil dat iedereen zich welkom voelt. Helaas is het prachtige gebouw niet altijd even toegankelijk voor bezoekers met een beperking, zeker nu met alle covid-19 maatregelen. Met de informatie op deze pagina hopen we u voorafgaand aan uw bezoek zoveel mogelijk informatie te geven over de toegankelijkheid, zodat u zich goed kunt voorbereiden op uw bezoek.
 

Toegankelijkheid tijdens de 1.5 meter samenleving

Wij verheugen ons er op om u weer te mogen ontvangen. De komende tijd is een bezoek aan ons museum wel anders dan u gewend bent. We hebben tijdsloten ingevoerd en de bezoektijd is verkort naar twee uur. Zo kunnen we onze bezoekers zo goed mogelijk te verdelen over het gebouw en kan iedereen goed afstand houden.

U kiest daarnaast uit twee vaste routes, die ervoor zorgen dat het gevoel van dwalen door het gebouw zoals de architect H.P. Berlage dat bedoeld heeft, overeind blijft. Deze routes zijn grotendeels toegankelijk met rolstoel of rollator. Omdat ons gebouw een monument is, slechts 1 lift heeft én er eenrichtingsverkeer geldt, zijn helaas niet alle tentoonstellingen zelfstandig te bezoeken met een rolstoel of rollator. Onze excuses hiervoor. Het wonder van Delfts Blauw en Navid Nuur - I am because of you  kunnen enkel bezocht worden onder begeleiding van een medewerker. U kunt dit aanvragen via tickets@kunstmuseum.nl.

De tentoonstellingen zijn verder grotendeels zelfstandig te bezoeken, enkel wanneer u terug moet naar de lift - zal een van onze medewerkers u begeleiden. Heeft u hier vragen over: bekijk de veelgestelde vragen of mail ons via tickets@kunstmuseum.nl, u krijgt op werkdagen binnen 24 uur een reactie.

U kunt onderaan deze pagina de plattegronden van de routes downloaden. Hierop ziet u welke stukken zelfstandig te bezoeken zijn, en waar begeleiding nodig is.

Om alle bezoekers in een rolstoel of met rollator goed te kunnen begeleiden, stellen wij het zeer op prijs dat u doorgeeft welke dag en tijdsblok u naar het museum komt. Dat kan via tickets@kunstmuseum.nl of 070 - 338 12 19.

 

Voorbereiding bezoek

Online ticket kopen
Iedere bezoeker moet via ons online ticketsysteem een tijdslot reserveren. Bezoekers in een rolstoel, of met een rollator kunnen ook
via dit formulier hun tickets reserveren. Voor een begeleider is een gratis ticket beschikbaar, u kunt deze ook aanvinken in het ticketformulier. Meer informatie vindt u hier, of kijk bij onze veelgestelde vragen.

Voor een begeleider is een gratis ticket beschikbaar, u kunt deze ook aanvinken in het ticketformulier.

Meer informatie over de routes, tijdsloten en de algemene hygiënevoorschriften vindt u hier, of kijk bij onze veelgestelde vragen.

Rolstoel of rollator reserveren
Het museum beschikt over rolstoelen (1 type, die zowel te duwen als zelf rolbaar is) en rollators. De rolstoelen hebben een ‘standaardmaat’ met een zitvlak van 42 cm en totale breedte van 67 cm. U kunt ze lenen via de informatiebalie van het museum. Wij adviseren u deze van tevoren te reserveren via 070 - 338 12 19.


Rustige periodes
De drukte in het museum is afhankelijk van de dag in de week, het tijdstip en het soort tentoonstellingen en daarom moeilijk te voorspellen. Over het algemeen zijn weekenden en woensdagmiddagen het drukst bezocht. Tijdens de schoolvakanties kan het extra druk zijn. Tussen 15.00 en 17.00 uur is het over het algemeen ook iets rustiger. U kunt de kunst beter zien en het maakt het manoeuvreren tussen bezoekers en kunstobjecten makkelijker.

Hulphonden
Hulphonden zijn welkom in het museum.

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel ze dan via info@kunstmuseum.nl of bel 070 - 33 81 219. Tijdens uw bezoek kunt u terecht bij de informatiebalie.

Tekst gaat door onder de foto's

Bereikbaarheid

Openbaar vervoer
Op dit moment adviseren wij onze bezoekers met eigen vervoer te komen. 

Komt u toch met het openbaar vervoer: Het Kunstmuseum is bereikbaar met tram 16 en bus 24. Tramlijn 16 is helaas nog niet toegankelijk voor mensen met een beperking. Op Haltescan kunt u halte ‘Kunstmuseum/ Museon’ bekijken. De afstand van tramhalte tot hoofdingang is ongeveer 25 meter. Bus 24 is wel toegankelijk. Alleen de scootmobiel kan niet mee met de bus, vanwege omvang en draaicirkel. Helaas mag de elektrische rolstoel bij de HTM-bussen nog niet mee. De  aankomsthalte van bus 24 is ongeveer 130 meter van de hoofdingang.

Parkeren
Het Kunstmuseum beschikt over twee aangepaste parkeerplaatsen direct voor de hoofdingang. Hier kan met een gehandicaptenparkeerkaart gratis geparkeerd worden. Ter hoogte van de parkeerplaatsen is een verlaagde stoeprand, maar deze is beperkt in lengte, waardoor het helaas niet altijd mogelijk is om naast de auto de stoep te betreden. Indien de parkeerplaatsen bezet zijn, kunt u alleen op straat parkeren. Er zijn geen parkeergarages met aangepaste parkeerplaatsen in de nabijheid. De route tot de hoofdingang is obstakelvrij.

Taxi
Er is helaas geen vaste taxistandplaats voor het museum. De chauffeur kan de auto tijdelijk parkeren op de plaatsen voor touringcars, die zich direct voor de hoofdingang bevinden.

Entreegebied 
U betreedt het museum via een overdekte corridor. Aan het eind van deze gang bevinden zich twee treden, die u naar de kassabalie en het museum brengen. Hier is een lift. Een medewerker van het museum zal u helpen met de bediening, zodat u de knoppen niet hoeft aan te raken. Bij de kassa worden tickets gecontroleerd. U kunt geen tickets kopen aan de kassa.

De manoeuvreerruimte bij de kassabalie is voldoende. Omdat tickets nu aan de kassa worden gecontroleerd, zal er een rij zijn, verspreid over de corridor.

De garderobe is goed toegankelijk en de derde kluisjesrij van de lockerboxen is goed bereikbaar. 

Gratis toegang begeleider
Bezoekers die zich niet zelfstandig door het museum kunnen bewegen, mogen gratis een begeleider meenemen. De begeleider hoeft geen entreekaart te betalen, maar moet wel via het ticketformulier ook een tijdslot reserveren.

Toiletten
Het museum beschikt over twee aangepaste toiletten: een op de begane grond en een op niveau -1. Helaas is er geen aangepast toilet op de eerste verdieping.

Het aangepaste toilet op de begane grond bevindt zich tegenover de lift. Beide routes starten boven, dus u komt hierlangs wanneer u naar boven gaat, en ongeveer halverwege de route, wanneer u weer naar beneden gaat. De deuropening van het toilet heeft een breedte van 87 cm. De toiletruimte heeft een afmeting van 163 x 300 cm. Helaas is de manoeuvreerruimte hier beperkt, tussen wastafel en muur is dit 120 cm.

Het aangepaste toilet op niveau -1 bevindt zich bij de Wonderkamers. In de hal naar dit toilet bevindt zich een hellingbaan (stijging 5,2%) De deuropening van dit toilet heeft een breedte van 86 cm en geautomatiseerde deur. De toiletruimte heeft een afmeting van 178 x 245 cm. De manoeuvreerruimte is helaas beperkt, de ruimte tussen wastafel en muur is 120 cm. Dit toilet is vanwege de routes enkel onder begeleiding van een medewerker bereikbaar.

Er is geen officiële verschoningsruimte voor volwassenen.

Tekst gaat door onder de foto's

Liften
Alle verdiepingen zijn met een lift te bereiken. De centrale lift bevindt zich tegenover de museumwinkel. Deze lift brengt u naar niveau -1 en 1. De lift heeft een afmeting van 107 x 155 cm. Verder zijn er nog drie liften die verhoogde of verlaagde ruimtes toegankelijk maken.

Rolstoellift Stijlkamers en Het Wonder van Delfts Blauw (verlaagd gebied). Bij aankomst bij deze tentoonstellingsruimte ziet u een houten trap. De rolstoellift bevindt zich echter verderop, aan het einde van de hal rechts. U komt zo via een andere zijde de tentoonstellingsruimte in.  Helaas kunt u deze lift de komende periode niet zelfstandig gebruiken.

Tentoonstellingszalen
De meeste tentoonstellingszalen zijn ruim opgezet en er zijn brede paden. Helaas dienen alle deuren met de hand te worden geopend en zijn ze relatief zwaar. In de deuropeningen bevinden zich bovendien drempels, die in sommige gevallen te hoog (4 cm) zijn. Wij helpen u graag bij het openen van de deuren. Wordt u niet als vanzelf geholpen? Spreek het personeel in de zalen dan zeker aan. Wij helpen u graag. 

Op zaal zijn op verschillende plekken bankjes aanwezig. Deze bankjes hebben geen rug- of armleuning. Het museum heeft geen museumstoeltjes beschikbaar.

Kunstobjecten zijn vaak kwetsbaar en bevinden zich in sommige tentoonstellingen midden in de zaal, waardoor zij extra kwetsbaar zijn. Daarom verzoeken wij u met een scootmobiel een snelheid vergelijkbaar met 'stapvoets' aan te houden, te weten 5 km/uur. 

Minder of niet-toegankelijke ruimtes
Een beperkt aantal ruimtes is helaas niet toegankelijk. Het betreft:

  • Een verhoogd gedeelte in Ontdek het Moderne, dat alleen via twee treden is te bereiken;
  • Wonder van Delfts Blauw. stijlkamers; In verband met de ingevoerde routes is deze tentoonstelling niet geschikt voor een zelfstandig bezoek in rolstoel of met rollator. Op verzoek zouden medewerkers uw bezoek kunnen begeleiden. Dit kunt u opvragen via tickets@kunstmuseum.nl.

Binnen Wonder van Delfts Blauw zijne er de volgende knelpunten;

  • Stijlkamers; de uitgang van de Gobelinkamer is voorzien van een licht-werend gordijn, dat de doorgang kan bemoeilijken;
  • Stijlkamers; de uitgang van de Gobelinkamer leidt naar een smalle gang waar helaas weinig manoeuvreerruimte is voor een scootmobiel;

Tekst gaat door onder de foto's
 

Ringleiding in aula
In de aula zijn mobiele ringleidingen aanwezig. Bezoekt u een lezing in de aula? Vraag dan ruim van tevoren bij de informatiebalie om informatie over de werking. 

Toegankelijkheidsbeleid
Het Kunstmuseum wil graag een toegankelijk museum zijn. Dat is het nog niet voor iedereen. Daarom staan we open voor suggesties en verbeteringen.

Voor vragen, suggesties en klachten, mail naar
info@kunstmuseum.nl.
Voor meer informatie over het beleid t.a.v. toegankelijkheid:
adehaij@kunstmuseum.nl

Downloads