Maatschappelijk profiel

Het Kunstmuseum Den Haag is er voor iedereen. Steeds meer mensen bezoeken het Kunstmuseum. Toch zijn er nog altijd (te) veel mensen voor wie een museumbezoek niet vanzelfsprekend is. Voor die groepen organiseert het Kunstmuseum speciale programma’s. We werken daarvoor samen met personen en organisaties, die in de haarvaten van de stad actief zijn, zoals lokale MKB’ers, bibliotheken en woningbouwverenigingen. Samen met het ontwikkelen we kleinschalige activiteiten in de stadsdelen van Den Haag. Maar ook een groter programma zoals het project Stad naar het museum, waarbij we speciale Stadsdeelavonden organiseren, inclusief georganiseerd busvervoer, in het museum zelf. Zo proberen we zoveel mogelijk mensen te verleiden tot – in veel gevallen - hun allereerste museumbezoek.

Samenwerking met maatschappelijke partners

Het Kunstmuseum werkt bovendien regelmatig samen met non-profit organisaties, zoals Unicef, het Voedingscentrum, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer. Daarmee willen we onze rol in het maatschappelijk speelveld vergroten en laten zien dat kruisbestuiving tussen kunst en domeinen zoals natuur, voeding, ontwikkelingswerk of welzijn leidt tot creativiteit en innovatie. Kunst is vaak als een spiegel van een gevoel, een maatschappelijk vraagstuk of een tijdsgeest. Met behulp van kunst kunnen actuele maatschappelijke vraagstukken, die in alle domeinen spelen op creatieve wijze worden verbeeld en geladen en zelfs resulteren in vernieuwende denkrichtingen.

Projecten

Stadsdelen

Het Kunstmuseum is er voor alle Hagenaren en Hagenezen. Het museum beheert tenslotte de collectie van de stad Den Haag. En die is van alle Haagse inwoners. Toch is een museumbezoek niet voor iedereen vanzelfsprekend. Veel mensen kunnen het zich financieel niet permitteren, hebben andere dingen aan hun hoofd of denken dat het museum niet past bij of in hun wereld. Speciaal voor hen organiseren we sinds 2009 Stadsdeelavonden. Tijdens speciale avondopenstellingen verwelkomen we alle inwoners van Den Haag, stadsdeel voor stadsdeel: van Laak tot Scheveningen, van Segbroek tot Escamp. Bezoekers verkennen de tentoonstellingen in het museum op eigen gelegenheid of met een rondleiding, doen mee aan een creatieve workshop, luisteren naar livemuziek en drinken een drankje in de Tuinzaal van het museum. De organisatie is in samenwerking met de mensen en organisaties, die er in dat stadsdeel toe doen: van bibliotheken tot actieve burgers, van wijkcentra tot winkeliers. Gratis entree en georganiseerd busvervoer nemen de laatste drempel voor een museumbezoek weg en bezorgen alle Hagenaren en Hagenezen een onvergetelijke avond in hun museum.

Inmiddels bezochten maar liefst 80.000 inwoners van Den Haag op deze wijze het museum. In 2014 benoemde Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Jet Bussemaker het project Stad naar het museum tot Best Practice voor de toepassing Code Culturele Diversiteit.

Logo MBC_800pxbreed.jpg

Sponsor 2017-2019: Mondriaan Business ClubDe bedrijvenclub van het Kunstmuseum Den Haag.

WeCycle Wonderweek

2014

In 2014 ontwikkelt het Kunstmuseum in samenwerking met recyclingorganisatie Wecycle een educatieprogramma voor basis- en voortgezet onderwijs. Het programma maakt scholieren op speelse wijze bewust van de waarde en het hergebruik van materialen. Aanvullend organiseert het museum de Wecycle Wonderweek. Bezoekers mogen bij inlevering van een oud mobieltje, afgedankte föhn of ander klein elektrisch apparaat gratis naar het museum.

Holland op z’n Mooist

2015

In 2015 organiseert het Kunstmuseum de tentoonstelling ‘Holland op z’n Mooist’: een overzichtstentoonstelling van de schilders van de Haagse School. Deze kunstenaars schilderen Nederland op zijn mooist, met grazende koeien, molens en frisse wolkenpartijen. Daarvoor trokken kunstenaars als Weissenbruch, Mauve en Mesdag regelmatig de natuur in. Juist omdat de natuurbeleving zo belangrijk voor hen was, brengt het museum met Natuurmonumenten de natuurroutes van deze kunstenaars in kaart. Bezoekers kunnen de landschappen niet alleen in het museum, maar ook via wandel-, fiets- en vaarroutes bij Naardermeer, Hackfort, Nieuwkoopse Plassen, Midden-Delfland en Wolfheze ervaren. Voor een groep mensen uit Den Haag blijkt ook een dagje natuur – evenals een museumbezoek - niet vanzelfsprekend. Daarom namen we de bewoners van Laak en Escamp niet alleen mee naar de tentoonstelling, maar ook de natuur in.

250.0000 mensen bezochten Holland op z’n Mooist  in het Kunstmuseum en Dordrechts Museum. De Raad voor Cultuur benoemde deze samenwerking tot ‘schoolvoorbeeld’ van museale samenwerking en een geslaagde poging om een breder maatschappelijk draagvlak te creëren.

Nederland Dineert

2015

In 2015 organiseert het Kunstmuseum een grote tentoonstelling over tafelculturen door de eeuwen heen: ‘Nederland Dineert’. ‘Hoe men dineert’ en ‘samen tafelen’, twee belangrijke thema’s van de tentoonstelling, inspireren tot een samenwerking met het Voedingscentrum. Dit leidt uiteindelijk tot een aantal gezamenlijke familie-activiteiten over voeding, verschillende bijeenkomsten in het Kunstmuseum rond voeding, en het fotografisch onderzoek ‘Hungry Planet’ dat wordt tentoongesteld in de lounge van het Fotomuseum.

Mondriaan en mbo
2017

Kunst en mbo-onderwijs: dat gaat heel goed samen. Veel musea werken echter voor hun educatieve programma’s vooral samen met havo en vwo. Het Kunstmuseum Den Haag is daarom begin 2017 juist een intensieve samenwerking aangegaan met ROC Mondriaan. In 2017 staan diverse vakken in het teken van Piet Mondriaan en hebben studenten het museum regelmatig bezocht. Hoogtepunten van de samenwerking waren onder andere een bijzonder Mondriaanmenu dat horecastudenten ontwikkelden met topkok Pierre Wind en een grote modeshow van alle modestudenten.

“Ook scholieren van het mbo-onderwijs zijn geïnteresseerd in kunst”, benadrukt Pierre Heijnen, bestuursvoorzitter van ROC Mondriaan. De school, de grootste van Den Haag, draagt ook nog eens de naam van het kroonjuweel van het Kunstmuseum: Piet Mondriaan. “Reden genoeg voor een samenwerking”, aldus directeur Benno Tempel.

Bijzondere aandacht krijgt het vak Burgerschap, waarbij thema’s als politiek, identiteit, cultuur en participatie de revue passeren. Het blijkt dat het leven van Piet Mondriaan veel van deze thema’s prachtig kan illustreren. Mondriaan was immers een echte wereldburger en veranderaar. Hij kreeg veel kritiek te verwerken, maar trok desondanks altijd zijn eigen plan. Hij wilde blijven innoveren. Hij deed alles net een beetje anders dan anders en inspireerde andere kunstenaars. Samen met de docenten Burgerschap is vervolgens een kijkwijzer Mondriaan en Burgerschap ontwikkeld die de studenten meeneemt door de permanente tentoonstelling Mondriaan en De Stijl.

In 2017 hebben in drie maanden tijd ruim 500 studenten aan de hand van het lespakket ‘Burgerschap en Mondriaan’ het
Kunstmuseum Den Haag bezocht. Het lespakket wordt op dit moment verder ontwikkeld en in 2018 naar alle waarschijnlijkheid opnieuw toegepast.

Mondriaan en het Nederlandse Landschap
2017
 

Hoewel Mondriaan geniet van het leven in grote steden als Parijs en New York, haalt hij voor zijn vroege kunst veel inspiratie uit de natuur. Hij trekt er, vooral in Nederland, veel op uit en schildert tussen de weilanden, in het bos of aan de kust. In zijn vroege werk zien we onder andere de natuur rondom Winterswijk, Uden, het gebied rondom Gein en Duivendrecht, Twente en Domburg terug. Rondom de tentoonstelling ‘De Ontdekking van Mondriaan’ gaat het Gemeentemuseum daarom een bijzondere samenwerking aan met Staatsbosbeheer. Dit resulteerde in een interactieve kaart, waarop te zien is waar Mondriaan in de natuur wandelde of schilderde; en tot welke schilderijen dat uiteindelijk leidde. Ook publiceerde Staatsbosbeheer tot het boek 'Mondriaan. Uit de natuur'.

        
Contact

Voor meer contact over ons beleid ten aanzien van maatschappelijke projecten:

Contact

Voor meer contact over een van de specifieke projecten: