Piet Mondriaan [1872-1944]

Zeeuwsche kerktoren

Piet Mondriaan (Amersfoort, 1872-New York, 1944) is een van de grondleggers van de abstracte kunst. In zijn oeuvre is de route die hij aflegt van realistische figuratie naar radicale abstractie te volgen. Zijn geometrisch-abstracte werk met de kenmerkende horizontale en verticale lijnen en primaire kleurvlakken is wereldberoemd. Toch begint Mondriaan zijn loopbaan met realistische landschapsschilderijen. Aan het begin van de twintigste eeuw worden de landschappen eigenzinniger in lijn en kleur. Zeeuwsche kerktoren lijkt een poging te zijn van Mondriaan om de meest recente beweging uit Parijs, het kubisme, naar zijn eigen kunst te vertalen.Mondriaan is van eind augustus tot en met eind oktober 1910 in Domburg, waar hij vooral duinen en kerken tekent en schildert. Net als veel andere kunstenaars brengt hij hier graag zijn zomers door.

In Zeeuwsche kerktoren zet de avondzon vanuit het westen de bakstenen gevel in lichterlaaie en kruipt de schaduw van de nacht van onder in beeld omhoog. Door het gebruik van groenen en blauwen naast elkaar – kleuren die dicht bij elkaar liggen en daardoor sterk op elkaar inwerken – ontstaat een soort beweging op het doek. Opvallend is dat Mondriaan het doek na het inlijsten opnieuw te lijf gaat, gezien de verfsporen op de rand van de bronskleurige lijst.

Mondriaan verkoopt Zeeuwsche kerktoren in het najaar van 1911 aan Anna Bruin, een bevriende apothekeres die al veel werk van hem in bezit heeft. Kort daarna besluit Mondriaan zelf naar Parijs te gaan, op dat moment dé hoofdstad van de moderne kunst.Het Gemeentemuseum Den Haag huist de grootste verzameling Mondriaans ter wereld. Verzamelaar Salomon B. Slijper legt vanaf 1950 samen met Louis Wijsenbeek, directeur van het Gemeentemuseum van 1950-1976, de fundamenten voor deze museale collectie schilderijen en tekeningen. Mondriaans Victory Boogie Woogie, zijn laatste werk uit 1942-1944, vormt de kroon op de verzameling.

Afmetingen
hoogte 114,0 cm ; breedte 75,0 cm
Materiaal
olieverf op doek
Datum
1911
Objectnummer
0334304
Kunstmuseum Den Haag – legaat Salomon B. Slijper