20ste eeuw

De 20ste eeuw luidde de verdere democratisering van de mode in, en de ultieme gang naar bewegingsvrijheid. De eeuw begon met modieuze dames, gekleed in japonnen met een korset, afgestemd op de Parijse mode. De eeuw eindigde met een eclectische mode, vol subculturen en modes voor de eeuwige jeugdigen, waarbij spijkerbroeken en zelfs couture-joggingpakken salonfähig zijn, en sneakers zowel aan mannen als vrouwen voor alle gelegenheden maximaal comfort bieden. Wat is er tussen deze twee uitersten gebeurd?

Aan het begin van de twintigste eeuw streefden moderne vrouwen meer bewegingsvrijheid na. De meest vooruitstrevende dames kleedden zich in Reformkleding zonder korset. Na de Eerste Wereldoorlog werden de rokken allengs korter, en de mode voor vrouwen steeds gemakkelijker draagbaar. Gabriëlle ‘Coco’ Chanel introduceerde soepel vallende kostuums van jersey, een rekbaar materiaal: sportief, vrouwelijk en uiterst modern. In de jaren ’30 brachten verschillende Franse mode labels zelfs ‘sportswear’ op de markt. De eerste broeken voor vrouwen werden argwanend bekeken en waren vooral bedoeld voor als ‘vrijetijdskleding’ of ‘huiskleding’.

De mode van de jaren ’50 bracht klassieke vrouwelijkheid terug in de mode, en daarmee ook weer het ongemak in de couture. Christian Dior zorgde in 1947 voor een revolutie met zijn ‘New Look’, waarbij het accent sterk op de ingesnoerde taille lag, gecombineerd met zeer wijd uitstaande rokken. Tegelijk was er een mode voor de jeugd in opkomst, confectie waarvoor je niet eindeloos hoefde te passen, maar die je kant-en-klaar kon kopen. De invloed van de populaire jeugdcultuur nam toe, waarbij filmhelden en muziekidolen een groeiende invloed op de mode kregen.

De eerste modieuze spijkerbroeken deden hun intreden en werden in de jaren ’60 en ’70 als uniseksmode gedragen. De invloed van dit kledingstuk bleek zo groot en alomvattend dat couturier Yves Saint Laurent wenste dat híj de spijkerbroek had uitgevonden. Saint Laurent beschouwde dit kledingstuk als dé grootste revolutie van de 20st eeuw. Een ander fenomeen was de minimode in de jaren ’60. De jeugd had de mode overgenomen en couture werd iets voor een oudere generatie. Couturiers keken voortaan ook naar de mode van de straat, en introduceerden ‘prêt-à-porter’ mode, die meteen gedragen kon worden, net als de kleding uit de populaire boetieks. In de jaren ’70 en ’80 maakten Japanse ontwerpers furore op de Parijse catwalk, die nog steeds een hot spot bleef voor het wereldtoneel van de mode.

De komst van internet in de jaren ’90 zorgde voor een enorme versnelling van het kopiëren van deze catwalkmode, die als ultieme vorm van democratisering voor kleine bedragen in grote getalen te koop is bij de grote wereldverbreide ketens aan het eind van de 20ste eeuw.

Bekijk alles onder 20ste eeuw