De Lavino Collectie

DE LAVINO COLLECTIE – STAALKAART VAN DELFTS AARDEWERK

De Lavino Collectie is een van de grootste en belangrijkste privéverzamelingen Delfts aardewerk ter wereld, bijeengebracht door Meijer Lavino (Rotterdam, 1937 – Antwerpen, 2005). Deze unieke verzameling, die nooit eerder voor publiek te zien is geweest, bevat bijna het gehele assortiment van de Delftse plateelbakkerijen uit de periode 1660-1820. Naast vele variaties in vormen wist Lavino alle decoratietechnieken samen te brengen: van wit en blauwwit, tot bonte kleuren en pasteltinten met vergulding. Met een bijzondere interesse voor complete sets en tweetallen kocht hij een veelvoud aan stellen. Daarmee heeft De Lavino Collectie, die uit meer dan duizend voorwerpen bestaat, een uitzonderlijke encyclopedische waarde.

Meijer Lavino was enig kind van Joodse ouders. Ondanks de verschrikkingen van de oorlog en het verlies van familieleden wist hij een bloeiend bedrijf op te bouwen: samen met Jo de Jong richtte hij in 1964 staalgroothandel De Jong & Lavino op. Naast zijn liefde voor klokken, romantische schilderkunst en tapijten, verzamelde hij in de periode 1980 – 2002 met een grote gedrevenheid Delfts aardewerk. Om optimaal te kunnen genieten van zijn schatten, liet Meijer Lavino zijn huis aanpassen aan zijn collecties; hogere plafonds voor de klokken en op maat gemaakte kasten voor het Delfts aardewerk.

Opvallend waren zijn oog voor de hoogste kwaliteit en zijn kennis van zaken. Bovendien had hij een feilloos geheugen. Om tot de beste aankopen te komen omringde hij zich met experts op het gebied van Delfts aardewerk en werd hij bijgestaan door zijn echtgenote Paula Lavino-Ridderhof (1938-2018). De objecten kocht hij rechtstreeks bij particulieren, de kunsthandel of op veilingen in binnen- en buitenland. In 2002 publiceerde Meijer Lavino met zijn schoonzoon in gelimiteerde oplage een collectiecatalogus.

De erfgenamen van Meijer Lavino hebben zijn wens om de collectie bijeen te houden gestalte gegeven door de verzameling in langdurig bruikleen te geven aan het Kunstmuseum Den Haag. Dankzij dit genereuze bruikleen is de collectie nu voor het publiek toegankelijk en kan het museum een dwarsdoorsnede tonen van dit indrukwekkende nationale erfgoed.

Bekijk alles onder De Lavino Collectie