Escher

De Nederlandse kunstenaar Maurits Cornelis Escher (1898-1972) is een van de bekendste grafische kunstenaars ter wereld. Tot op de dag van vandaag fascineert hij door zijn spel met perspectief, ruimte en werkelijkheid. Het Kunstmuseum Den Haag bezit een van de grootste collecties van het werk van M.C. Escher. De hoogtepunten uit zijn oeuvre zijn te zien in ‘Escher in Het Paleis’.

M.C. Escher creëerde in zijn werk zijn eigen wereld, geïnspireerd door verwondering en bewondering voor de wetmatigheden van de ruimte om ons heen. In zijn meesterwerk Dag en nacht gebruikte hij het grafische karakter van een Hollands polderlandschap voor een metamorfose. Rechte akkers worden ruiten en vervormen geleidelijk tot ganzen.

In het topstuk Relativiteit tart M.C. Escher de zwaartekracht. Wat voor de ene mens de bovenkant is van een traptrede, is voor de ander de onderkant. Fantasierijke en vaak humorvolle gedachten kon M.C. Escher feilloos uitwerken tot optische illusies en onmogelijke werelden. Speels, maar met een verbluffende technische precisie.  

Ook Ringslangen is een hoogtepunt: drie realistische slangen vormen een ronde vlakvulling. Een slingerende, sublieme synthese tussen alfa en bèta. Het is M.C. Eschers laatste werk, de cirkel is letterlijk rond. 

Al het werk van M.C. Escher is auteursrechtelijk beschermd door The M.C. Escher Company – Baarn – Holland. www.mcescher.com

Bekijk alles onder Escher