Nederlandse modeontwerpers

In de jaren ’20 en ’30 van de 20ste eeuw genoot Joan Praetorius bekendheid als ‘de eerste Nederlandse modeontwerper’. Hij werkte onder zijn eigen naam en boekte succes met zijn eigen modehuis. Het Kunstmuseum Den Haag bezit zijn collectie ontwerptekeningen, onder andere vervaardigd en uitgevoerd voor koningin Wilhelmina, prinses Juliana en koningin-moeder Emma. De Nederlandse Charles Montaigne (: Karel Meuwese) leidde vervolgens in de jaren ’40 en ’50 een succesvol modehuis in Parijs. Door zijn Franse pseudoniem weten maar weinig mensen daar dat hij van oorsprong Nederlander was.

Na de Tweede Wereldoorlog kwam er een nieuwe generatie ontwerpers, die net als Praetorius een eigen modehuis startten. Sommigen volgenden de Parijs mode, anderen ontwikkelden een eigen handschrift. Het was de tijd van onder andere Max Heymans, Dick Holthaus, Edgar Vos, Frank Govers, Frans Molenaar, Sheila de Vries, Rob Kröner. Vanaf de jaren ’60 kreeg de Nederlandse mode steeds meer een eigen gezicht. Fong-Leng maakte furore in de jaren ’70 met haar authentieke ontwerpen, die nog steeds tot de verbeelding spreken. In de jaren ’80 werd de Nederlandse Koos van den Akker wereldberoemd met zijn ontwerpen in New York, waar hij eind jaren ’60 was gaan wonen. In Nederland bleven verschillende couturiers actief in couture, zoals Mart Visser die in de jaren ’90 zijn couturesalon begon. 

De vroegste Nederlandse ontwerpers waren hoofdzakelijk autodidact. In de jaren ’50 werd een belangrijke stap gezet voor het modeonderwijs in Nederland. De Academie in Arnhem kreeg een eigen afdeling modevormgeving, geleid door Elly Lamaker. Hier zouden veel ontwerpers opgeleid worden die zich het conceptueel ontwerpen eigen maakten. Veel succesvolle ontwerpers studeerden af in Arnhem, zoals Alexander van Slobbe, en The People of the Labyrinths. Uit deze opleiding kwam in de jaren ’90 een nieuwe generatie ontwerpers, die conceptueel werkte. Een aantal van hen presenteerde zich in Parijs als ‘le Cri Néerlandais’. Onder hen waren Viktor & Rolf, die wereldberoemd zouden worden met hun eigenzinnige presentaties en spectaculaire collecties. De Nederlandse mode blijft in beweging en de collectie van het Gemeentemuseum wordt geregeld aangevuld met het werk van nieuwe generaties talentvolle ontwerpers, zoals onlangs met een aankoop van werk van Jan Taminiau.

Bekijk alles onder Nederlandse modeontwerpers