Rozenburg

In een verlaten pakhuis in het centrum van Den Haag start in 1883 de plateelbakkerij Rozenburg naar het voorbeeld van De Porceleyne Fles in Delft. Men wil de traditie van het legendarische blauw-witte aardewerk nieuw leven inblazen. Die plannen veranderen echter twee jaar later radicaal met de komst van sierkunstenaar Theodoor Colenbrander (1841-1930). Onder zijn leiding produceert de fabriek opzienbarende schotels, kommen, vazen en kaststellen die exotisch van vorm en grillig van decoratie zijn. Colenbranders vrije werkwijze en kleurgebruik zijn uniek. Bij Hendrik Willem Mesdag en andere schilders van de Haagse School is dit aardewerk zeer geliefd.

De komst van directeur Jurriaan Kok (1861-1919) brengt ook het beschilderde eierschaalporselein, dat Rozenburg in 1900 niet alleen internationale roem, maar ook het predicaat ‘Koninklijke’ oplevert. De verfijnde decoraties sieren de ragfijne vaasjes en serviezen met hun organische vormen van het zeer dunne, doorschijnende beenderporselein.

De geschiedenis van Rozenburg is verbonden met de namen van Colenbrander en Kok. Het is echter ook de fabriek waar kunstenaar Jan Toorop (1858-1928) zijn monumentale reliëfs maakte en waar architecten, aannemers en particulieren patroontegels, gedenk- en reclametableaus bestellen. In de topjaren werken er zo’n honderd plateelschilders, maar de hoge investeringen, de toenemende concurrentie en een conservatief creatief beleid leiden uiteindelijk in 1917 tot het faillissement.

Bekijk alles onder Rozenburg