The Floating Sky

Ursula Palla

 

The Floating Sky (de zwevende lucht) is een site-specific antwoord op de tentoonstelling Monet – Tuinen van verbeelding. Ruim 526 spiegels reflecteren de lucht op het kabbelende oppervlak van het water. De visuele impressies, gecomponeerd door het licht en de lucht, het weer en de wind, zijn nooit hetzelfde. Van bovenaf bekeken komen de proporties van Berlage’s lange, smalle vijver van 84 x 28 meter overeen met de monumentale panelen waarop Monet zijn ‘Grandes Décorations’ schilderde.

In het museum is te zien hoe Monet de wereld op zijn kop verbeeldde, door de blik van de bezoeker naar de reflecties op de vijver in zijn watertuin in Giverny te leiden. Buiten breekt de interventie met drijvende spiegels van Ursula Palla het gelijkmatige oppervlak van het water en brengt het de lucht aan de voeten van de bezoekers. The Floating Sky biedt bezoekers van de tentoonstelling de kans om, wanneer zij rond de vijver van het Kunstmuseum Den Haag lopen, van hun eigen zintuiglijke ervaringen te genieten.

The Floating Sky is mogelijk gemaakt met steun van Pro Helvetia en de Ernst und Olga Gubler-Hablützel Stiftung. Met dank aan de Zwitserse Ambassade in Den Haag.

Let op, deze installatie is niet meer te zien.