Mondriaans Schijf van Vijf

Kun je koken op de manier zoals Mondriaan schilderde? Naar die vraag heeft een groep studenten van het ROC Mondriaan afgelopen maanden onderzoek gedaan. En ze hebben een geheel nieuwe kookstijl á la Mondriaan ontwikkeld. Afgelopen week presenteerden ze hun bevindingen tijdens een bijzonder Mondriaan Diner in het Gemeentemuseum. Daarom staat deze Mondriaan Maandag in het teken van de vraag wat de schilder eigenlijk zelf met eten had.

  • Hoewel Mondriaan graag uit eten gaat, vindt hij het ook fijn om zijn eigen kostje te koken: aardappeltjes, bacon, en spinazie. Hij vindt het goed toeven in zijn eigen appartement, zoals een goede vriendin zich later zal herinneren: “Na het eten heb ik samen met Piet omgewassen. Tussen zijn atelier en slaapkamer was een gangetje met gootsteen waarvan hij met gordijnen een soort keukentje gemaakt had. Toen we klaar waren, ruimde Piet alles op en tenslotte zette hij de omwasbak met de kwast en het potje soda erin onder de gootsteen. “Wat ben je toch keurig, Piet,” zei ik. Hij keek me even aan: “Ja, ’t is hier wel een klein heiligdommetje, vind je ook niet?”’

  • Begin 1927 voelt Mondriaan, zoals wel vaker, zich niet fit. Hij ziet draden voor zijn ogen en vreest dat hij bloedarmoede heeft. Hij gaat prompt ijzerpillen slikken en veel vet vlees eten. Maar nadat hij een bezoek aan de huisarts heeft gebracht, blijkt dat hij nu juist het verkeerde dieet volgt. Na de nodige pillenkuren, en een vermindering van het vette vlees, knapt Mondriaan gauw weer op en verdwijnen de draden voor zijn ogen.

  • Hoewel Mondriaan altijd kwakkelt met zijn gezondheid, krijgt hij in 1932 erge last van zijn gewrichten. Op aanraden van de fotograaf Man Ray gaat Mondriaan een poosje strikt vegetarisch eten: groenten, fruit en linzen. Het is in ieder geval gezonder eten dan wat hij in de Parijse restaurants krijgt voorgeschoteld.

  • Naast het vegetarische experiment, volgt Mondriaan in de jaren dertig nog een voedseltrend: het Hay-dieet, een dieet bedacht door de Amerikaanse dokter William Hay. Deze stelt dat bepaalde voedselcombinaties, zoals eiwitten en koolhydraten of zetmeel en suiker, moeten worden vermeden. Dit spreekt Mondriaan aan. Zo kan hij net als in zijn kunst, ook voor het avondeten een juiste balans componeren: met veel sla en weinig vlees en meelspijzen.

  • Alle diëten en goede voornemens ten spijt, blijft het gerecht “Cocq au Vin” Mondriaans meest favoriete gerecht.