06-05-2021

5 mei-lezing vanuit Kunstmuseum Den Haag

Zuid-Holland dit jaar gastprovincie

Foto: Martijn Beekman

Vanuit onze Tuinzaal verzorgde de NOS vandaag de bijzondere live-uitzending rond de 5 mei-lezing door Bondskanselier Angela Merkel. Merkel sprak onder meer haar dank uit aan Eva Weyl, die in het publiek zat. Weyl overleefde als jong meisje Kamp Westerbork en vertelt op Duitse scholen over haar leven. Merkel: "Het belang hiervan kan niet hoog genoeg worden ingeschat. Ik dank u uit het diepst van mijn hart dat u daarvoor de kracht vindt.” Na haar toespraak konden studenten Merkel vragen stellen. De 5 mei-kinderlezing werd gehouden door de 12-jarige Mily Al-Azzazi. 

Aansluitend heeft demissionair minister-president Mark Rutte om 13.00 uur het Bevrijdingsvuur ontstoken op de vijver voor het Kunstmuseum, begeleid door de klanken van Ambassadeur van de Vrijheid Davina Michelle. Met het ontsteken van dit vuur is het startsein gegeven voor alle (online) activiteiten op 5 mei in het hele land.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel hield de traditionele 5 mei-lezing om 12.00 uur via een live-verbinding vanuit Berlijn. Na afloop ging ze in gesprek met studenten over de betekenis van vrijheid.