17-04-2020

Brief aan minister van Engelshoven

De minister van OC&W trekt 300 miljoen extra uit voor cultuur. Het is een welkom positief geluid in tijden van lege museumzalen en stille theaters in deze coronacrisis. Toch is dit steunpakket weinig waard, als het alleen de landelijke instellingen bereikt. In Nederland wordt het grootste deel van kunst en cultuur namelijk helemaal niet landelijk, maar lokaal - via gemeenten en provincies - gefinancierd. Als het steunpakket daar niet ook terecht komt, stort het zorgvuldig opgebouwde culturele ecosysteem waar Nederland wereldwijd bekend om staat, alsnog in elkaar.

De directeuren van drie grote kunstmusea die een nationaal en internationaal publiek trekken, maar lokaal gefinancierd worden en zodoende waarschijnlijk geen aanspraak kunnen maken op die 300 miljoen, hebben daarom een open brief aan de minister geschreven. Lees hier de brief van Benno Tempel (Kunstmuseum Den Haag) Ann Demeester (Frans Hals Museum in Haarlem) en Rein Wolfs (Stedelijk Museum Amsterdam): www.nrc.nl.