14-06-2021

Caro Verbeek nieuwe conservator Mondriaan en De Stijl

Caro Verbeek, conservator Mondriaan en De Stijl. Foto: Sicco van Grieken

Het team van conservatoren van Kunstmuseum Den Haag wordt verrijkt met een nieuwe conservator die zich gaat richten op Mondriaan en De Stijl. Het Kunstmuseum heeft met maar liefst 300 werken van Piet Mondriaan de grootste collectie Mondriaans ter wereld. Kunsthistoricus Caro Verbeek (1980) stapt in de voetsporen van Mondriaankenner Hans Janssen die afgelopen jaar met pensioen ging en is gestart op 1 juni 2021. 

Directeur Benno Tempel: “Als kenniscentrum rond Mondriaan en De Stijl is het belangrijk om niet alleen in nauwe verbinding te staan met externe experts, maar de expertise ook in het museum te borgen. Ik ben verheugd dat Caro Verbeek hier een belangrijke bijdrage aan gaat leveren. Ze heeft zich gespecialiseerd in de avant-garde van de vroege 20ste eeuw en de perceptie en het zintuiglijke in de kunst. Voor Mondriaan speelde muziek en ritme een grote rol in zijn werk en hij experimenteerde met synesthesie (verbinding van zintuigen). Ik ben daarom zeer benieuwd naar de visie op Mondriaan die Caro vanuit haar achtergrond zal inbrengen.”

Caro Verbeek is vorige week vol passie begonnen aan haar functie als conservator: “Ik ben onlangs gepromoveerd op de periode van de grote vernieuwers, avant-garde kunstenaars zoals Mondriaan, die de toekomst met veel optimisme en een open blik verwelkomden. Dit utopische denken zullen veel mensen ook nu weer herkennen. Tussen al deze vernieuwers steekt er voor mij één met kop en schouders bovenuit: Mondriaan is een van de meest invloedrijke en unieke kunstenaars van de 20e eeuw. Ik kijk ernaar uit om mijn kennis over zijn werk en zijn collega’s van De Stijl verder te ontwikkelen in het mooiste museum van Nederland.” Zoals in Verbeeks eerdere onderzoeken al aan de orde kwam, waren zintuigelijke ervaringen binnen de avant-garde een integraal onderdeel van de kunst. Daarom gaat Mondriaan nog beter leren kennen voor haar verder dan goed kijken en lezen: “Een van de eerste dingen die ik ga doen is de Boogiewoogie leren dansen. Mondriaan danste de Boogiewoogie tot en met zijn laatste dagen in New York en dit drukte voor hem iets uit waar hij ook in zijn schilderkunst naar zocht. Ik wil zo dichtbij zijn ervaring komen én meer inzicht in zijn werk krijgen. ”
 

Over Caro Verbeek
Caro Verbeek specialiseerde zich als kunsthistoricus in de historische avant-garde. Ze werkte eerder op de afdelingen 20ste eeuwse kunst en geschiedenis in het Rijksmuseum en was als onderzoeker verbonden aan het Stedelijk Museum. In 2020 promoveerde ze met Ruiken aan de tijd – de olfactorische dimensie van het futurisme aan de Vrije Universiteit waar ze verschillende cursussen over kunst, erfgoed en waarneming heeft ontwikkeld. Daarnaast was ze curator bij Mediamatic en doceert ze al tien jaar aan de ArtScience Interfaculty aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunst (KABK) in Den Haag. Verbeek zet zich in voor het toegankelijk maken van kunst en het maatschappelijk relevant maken van onderzoek, waarvoor ze onlangs de VCAS-VU Talentbeurs won, en een eervolle vermelding ontving van de &Awards Persoonsprijs (Code Diversiteit & Inclusie).