02-04-2025

Janny van der Heijden feliciteert 250.000ste bezoeker in toetjestentoonstelling

Vanmorgen bezocht de 250.000ste bezoeker de immens populaire tentoonstelling Grand Dessert – De geschiedenis van het toetje in Kunstmuseum Den Haag. Deze mijlpaal werd samen met gastconservator Janny van der Heijden en conservator Suzanne Lambooy gevierd.

Het toetje verbindt

“Wat een fantastische mijlpaal om de 250.000ste bezoeker van de tentoonstelling Grand Dessert - De geschiedenis van het toetje te mogen verwelkomen. Natuurlijk hoopten we dat deze tentoonstelling met zoveel diverse onderwerpen jong en oud bijeen zou brengen en verhalen los zou kunnen maken. Maar het enthousiasme van de bezoekers heeft ál onze verwachtingen overtroffen. Geen grotere beloning dan zoveel bezoekers met een glimlach het Kunstmuseum te zien verlaten.”  – Janny van der Heijden.

Zoete traktatie

Neng van Santvoord kwam samen met haar driejarige dochter naar het museum en kreeg als de 250.000ste bezoeker een onverwachte ontmoeting met Janny van der Heijden en ontving als kers op de taart een persoonlijk gesigneerd boek én een fotomoment met de gastconservator. Om het feest compleet te maken, zorgde Cakethingzzz – een samenwerking tussen ontwerpers Marie Kolářová en Myeonga Seo – voor een extra zoete verrassing. Dit duo, bestaande uit twee oud-studenten van de Design Academy Eindhoven, trakteerde het publiek op kunstzinnige taarten die net zo spectaculair waren om te zien als om te proeven.

Wegens succes verlengd

Vanwege het enorme succes is de tentoonstelling Grand Dessert verlengd tot en met 26 oktober 2025. Tijdens de looptijd biedt Kunstmuseum Den Haag een uitgebreid publieksprogramma aan met lezingen van onder andere Hidde de Brabander, Wyke Sybesma en Regula Ysewijn, en gesprekken met Natasja Sadi en Rommydebommy. Gastconservator Janny van der Heijden geeft lezingen op o.a. zondag 27 april, 17 mei en 15 juni. Kijk op Kunstmuseum.nl voor het volledige programma.

Over de tentoonstelling

In Grand Dessert – De geschiedenis van het toetje staat de geschiedenis en het plezier van het toetje in Europa centraal. Aan de hand van kookboeken, bakvormen, serviezen, schilderijen en nog veel meer duik je als bezoeker in de overheerlijke, zoete wereld van het dessert. Je wordt verrast door een speelse afwisseling van kunsthistorische voorwerpen en creatieve uitingen van hedendaagse makers. Ook is er een speciale kindermuseumzaal, waar gezinnen met kinderen spelenderwijs de zoete wereld van het toetje ontdekken. Ze kunnen onder andere het ijsje Triple Gooberberry Sunrise uit SpongeBob zoeken en leren bakken in de speelkeuken.

Sponsoren

De tentoonstelling en het publieksprogramma zijn mede mogelijk gemaakt met steun van Gemeente Den Haag, Rabobank Den Haag, VriendenLoterij, Aronson Antiquairs, Hofman & Sip Fonds en Vrienden van Kunstmuseum Den Haag.  

Foto: Franck Doho