13-09-2017

Kinderkunstboek bij grote Art Deco tentoonstelling

Paul Poiret - Dromen van de Oriënt door Enzo Pérès-Labourdette

Cover Paul Poiret - Dromen van de Oriënt door Enzo Pérès-Labourdette

Dit najaar herleeft in Gemeentemuseum Den Haag het Parijs tijdens les années folles. Het is de tijd van de Art Deco, weelderige kostuums, luxueuze interieurs en eclectische kunst. Een belangrijk figuur in deze uitbundig creatieve periode is Paul Poiret, een Franse couturier die ter promotie van zijn eigen creaties volop samenwerkt met kunstenaars, ontwerpers en architecten. Hij is de spil in de grote tentoonstelling Art Deco - Paris (14 oktober 2017 – 4 maart 2018), maar ook de hoofdpersoon van het kunstprentenboek dat naar aanleiding van deze tentoonstelling verschijnt: Paul Poiret - Dromen van de Oriënt. Zowel de tekeningen als de tekst zijn van aanstormend talent Enzo Pérès-Labourdette.

De kleine boetiek wordt snel een imperium. Poiret verkoopt kleding, meubels en parfum. Maar hij wil meer. Hij wil zijn droom van de Oriënt met de hele wereld delen.

Enzo Pérès-Labourdette wekt het verhaal van Poiret tot leven met rijk gedetailleerde illustraties in gouache en waterverf, vol verwijzingen naar Art Deco-kunstenaars uit Poirets omgeving, onder wie Paul Iribe, Georges Lepape en Erté. De levensloop van de couturier leest en oogt als een sprookje in de sfeer van 1001 Nacht waarin hij van paraplubezorger uitgroeit tot invloedrijke modekoning.

In de tentoonstelling Art Deco – Paris zijn alle originele prenten te zien en er wordt een korte film getoond waarin Pérès-Labourdette het boek voorleest en demonstreert hoe zijn illustraties tot stand komen.

‘Leuker dan dit wordt kunstgeschiedenis niet’

Paul Poiret - Dromen van de Oriënt is het nieuwste deel in de inmiddels bekende reeks kinderkunstboeken die Gemeentemuseum Den Haag uitgeeft in samenwerking met Leopold. De kunstprentenboeken voor kinderen zijn een verrassende introductie in de wereld van de kunst, ook voor de (groot)ouders die voorlezen of meekijken. Begin dit jaar schreef NRC Handelsblad over het boek door Joost Swarte over de kunstenaars van De Stijl ‘Leuker dan dit wordt kunstgeschiedenis niet’ (Ron Rijghard, NRC Handelsblad, 8 februari 2017).

Enzo Pérès-Labourdette

Enzo Pérès-Labourdette (1991, Le-Puy-En-Velay) verhuisde op jonge leeftijd naar Nederland en studeerde af aan Minerva in Groningen. Hij is winnaar van een Fiep Westendorp Stimuleringsprijs voor beginnende illustratoren. In 2017 illustreerde hij Anne, het paard en de rivier van Wouter Klootwijk. Het boek werd eervol geselecteerd door de Society of Illustrators of New York en viel twee keer in de prijzen bij 3×3, the picture book show, een prestigieuze illustratiewedstrijd in de Verenigde Staten. Hij kreeg voor zowel het omslag als het binnenwerk een prestatie-award toegekend.