05-03-2020

Kunstmuseum Den Haag verwerft zeldzame bloemenpiramides

Kunstmuseum Den Haag heeft onlangs twee zeldzame, Delfts blauwe bloemenpiramides uit de zeventiende eeuw aangeschaft. “Dit was een absolute buitenkans”, zegt directeur Benno Tempel. “Bloemenpiramides zijn maar zelden ongeschonden door de eeuwen heen gekomen en al bijna nooit als set van twee bewaard gebleven. Dit stel is wellicht het laatste paar dat zich nog op de vrije kunstmarkt bevond.”

De twee grote piramidale bloemenhouders zijn rond 1690 in Delft vervaardigd en voorzien van een decoratie in blauwwit, met vogels, rotsen en bloemen in Chinese stijl. Er zijn wereldwijd slechts drie andere sets bloemenpiramides van dit meest bijzondere, iconische model en een enkele vaas. Experts hadden geen idee dat er nog een vijfde set bestond. Kunstmuseum Den Haag, dat een van de belangrijkste museale collecties Delfts aardewerk ter wereld bezit, bezat nog geen bloemenpiramides, terwijl deze toch gelden als hét symbool van Delfts blauw. Deze aankoop is dan ook de perfecte, gedroomde aanvulling en bovendien een aanwinst voor de Collectie Nederland.

Koninklijk Blauw
De bloemenpiramides worden gepresenteerd op de TEFAF in de stand van de Vereniging Rembrandt. Zonder hun steun (mede dankzij haar Nationaal Fonds Kunstbezit, haar Van Rijn Fonds en de Stichting Van Rees-Klatte), en de steun van het Mondriaan Fonds, het Fonds Kunstmuseum en de BankGiro Loterij, zou deze aanschaf niet mogelijk zijn geweest. Kort na deze presentatie krijgen de piramides een ereplek in de tentoonstelling Koninklijk Blauw – Het mooiste Delfts aardewerk van Willem en Mary die vanaf 21 maart is te zien in Kunstmuseum Den Haag.  Uitgangspunt vormt de collectie van het stadhouder Willem III en prinses Mary II Stuart, die in 1689 ook gezamenlijk Koning en Koningin van Engeland werden. Het is aannemelijk dat de bloemenpiramides oorspronkelijk werden bekroond met een vrouwenbuste in de vorm van Koningin Mary. Om die reden laat het museum deze onderdelen reproduceren en eind maart bovenop de piramides plaatsen. Na de tentoonstelling Koninklijk Blauw zullen de bloemenpiramides een vaste plek krijgen in de stijlkamers van het museum waar de permanente tentoonstelling Het Wonder van Delfts Blauw is ingericht.