06-10-2020

Kunstmuseum wint diversiteitsprijs

Kunstmuseum Den Haag heeft de Award Diversiteit in Bedrijf in de categorie MKB gewonnen. Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een bedrijf dat zich inzet voor diversiteit en inclusie op de werkvloer. De andere prijswinnaar, in de categorie ‘grote bedrijven’, is ABN Amro. Het Kunstmuseum ziet de prijs als een aanmoediging om op een enthousiaste én integrale manier te blijven werken aan diversiteit en inclusie; en weer nieuwe initiatieven te ontwikkelen. “We willen dat zoveel mogelijk bezoekers, medewerkers, kunstenaars en partners zich thuis voelen in het museum. Dat is nu nog niet altijd en voor iedereen het geval. Er is dus nog werk aan de winkel, maar deze prijs bewijst dat we op de goede weg zijn,’ aldus Anne de Haij, strategisch adviseur en projectleider bij het museum.

De winnaars van de awards werden bekend gemaakt op Diversity Day: een dag waarop werkgevers in Nederland diversiteit en inclusie bespreekbaar maken in de organisatie. Het Kunstmuseum won de prijs o.a. voor de toepassing van de Rooney-rule. Een maatregel die bias in het werving- en selectieproces moet voorkomen. De jury van de Award zegt daarover: “De ‘Rooney-rule’ is gekozen als winnende best practice. Effectief, innovatief en overdraagbaar.” De Rooney Rule levert meteen praktisch resultaat. Meer culturele diversiteit in de raad van toezicht, de staf en het management. Bovendien is er een extra raad van advies samengesteld op basis van expertise, leeftijd, gender en culturele diversiteit.”

Algemeen directeur Benno Tempel is blij met de prijs. Tempel: “Dat we de prijs winnen, verraste ons ook. We werken al een paar jaar aan diversiteit en inclusie, en boeken vooruitgang, maar tegelijk zien we ook nog veel uitdagingen. Soms lukken dingen ook niet. Het is vallen en opstaan met wat wel en niet werkt. Misschien moeten we dat als organisaties ook meer met elkaar durven delen. Ik ervaar dan ook gepaste trots bij deze prijs. We zijn goed bezig, maar gaan de komende jaren gewoon weer hard aan de slag om nog inclusiever te worden.”

De Haij: “We zijn ook blij dat juist een museum deze prijs wint. De museale sector heeft lange tijd wat achtergelopen, maar is nu een enorme inhaalslag aan het maken op het gebied van diversiteit en inclusie. Collega-musea zoals het Stedelijk Museum Amsterdam en het Rijksmuseum maken ook mooie stappen. Bijzonder aan de werkwijze van veel musea is dat zij vaak heel integraal aan inclusie werken. Het gaat uiteraard om personeel, maar ook om partners, freelancers, het publiek én het programma. Programmering is daarbij een heel krachtig instrument. Via tentoonstellingen laten we andere kunstenaars aan het woord, bieden we andere perspectieven op de kunstgeschiedenis en vertellen we nieuwe verhalen. Juist daarmee leveren we een grote bijdrage aan een inclusieve samenleving.”