01-02-2017

Kunstprentenboek bij tentoonstellingen Mondriaan en De Stijl

En toen De Stijl - Op bezoek in het atelier

Een groep kunstenaars en ontwerpers werkt in hun atelier, in een veranderende wereld. En dat willen ze laten zien. Hun kunst moet eenvoudiger, krachtig, modern, passend bij het nieuwe leven. De lijnen moeten recht, de vlakken worden geel, rood, blauw en letters worden duidelijk leesbaar. Alles wordt aangepakt, van schilderij tot stoel en gebrandschilderd raam tot compleet huis. De Stijl is voor iedereen.

In het kunstprentenboek En toen De Stijl. Op bezoek in het atelier bezoekt een kat de ateliers van negen kunstenaars gelieerd aan De Stijl. Ook neemt hij een kijkje bij een Bauhaus-werkplaats. Met zijn befaamde ‘klare lijn’ toont Joost Swarte de diversiteit van een kunstbeweging die is uitgegroeid tot een icoon van moderniteit over de hele wereld. Het is Swartes eerste prentenboek voor alle leeftijden.


Kinderkunstboek


En toen De Stijl is het nieuwste deel in de inmiddels bekende reeks kinderkunstboeken die het Gemeentemuseum Den Haag in samenwerking met Uitgeverij Leopold uitgeeft. Het boek verschijnt in februari, gelijktijdig met de tentoonstelling Piet Mondriaan en Bart van der Leck. De uitvinding van een nieuwe kunst (11 februari t/m 21 mei). De tentoonstelling vormt de aftrap van het feestjaar Mondriaan tot Dutch Design. 100 jaar De Stijl in het Gemeentemuseum. In de loop van het jaar worden er originele tekeningen uit het boek getoond als onderdeel van de diverse tentoonstellingen over Mondriaan en De Stijl.


Joost Swarte

Joost Swarte (1947) is zonder twijfel Nederlands meest internationaal befaamde striptekenaar. Zijn strips zijn vertaald in het Engels, Frans, Spaans, Noors, Italiaans en Duits en zijn illustraties verschenen in toonaangevende magazines met The New Yorker als belangrijkste blikvanger. Sinds 1974 heeft Swarte strips getekend voor toonaangevende magazines als (A Suivre) en het legendarische Amerikaanse tijdschrift RAW. In 2012 ontvangt hij de Marten Toonderprijs en een jaar later verschijnt Bijna Compleet (De Bezige Bij), een verzameling van vrijwel alle strips van zijn hand. Naast striptekenaar is Swarte ook illustrator, architect en vormgever. Hij ontwerpt onder meer postzegels, affiches, horloges, huizen, glas-in-loodramen en telefoonkaarten, altijd in zijn herkenbare, grafische stijl.

Het kinderkunstboek is voor € 14,95 te koop in de museumwinkel en bij boekhandels in het land (ISBN 978-90-258-7238-0).