30-04-2021

Mondriaan Route

Ontdek waar ik, Piet, woonde en werkte


Stichting Gifted Art lanceert in samenwerking met Kunstmuseum Den Haag en het RKD de website mondriaanroute.nl. De website neemt je mee in het leven van Piet Mondriaan (1872 - 1944) en voert je langs de plekken waar hij woonde en werkte. In een aantal van deze plaatsen zijn gratis bijbehorende wandel- en fietsroutes samengesteld.

In iedere plaats wordt de relevante historische informatie over Mondriaan verteld aan de hand van de meest sprekende locaties, zoals de ateliers waar hij werkte, de academie waar hij les kreeg, het café waar hij graag kwam, de molens die hij schilderde, de galerie die zijn werk toonde of het museum dat hij graag bezocht. Je stapt in een tijdmachine en ontdekt niet alleen wetenswaardigheden over zijn persoonlijke leven, maar leert ook over de invloed van zijn verhuizingen op zijn werk: van het inspirerende licht van het Zeeuwse Domburg tot de bruisende dynamiek van New York.

 

Wandel- en fietsroutes

Jonge jaren - wandeling in Winterswijk
Ontdek Mondriaans eerste schreden op het pad van kunstenaar. In Winterswijk leerde hij de eerste kneepjes van het vak. Bezoek zijn oude woonhuis (de huidige Villa Mondriaan) en wandel langs de kerk en de straatjes die hij schilderde en tekende.

De beloftevolle stad - wandeling in Amsterdam
In Amsterdam volgde Mondriaan zijn opleiding aan de Rijksacademie en vestigde hij naam als schilder van landschappen. Wandel langs de academie, enkele van de panden waarin hij woonde en locaties die hij schilderde.

Langs de Rivier - fietstocht langs het Gein
Mondriaan trok graag de stad uit: al lopend of met de fiets ontdekte hij het landelijke gebied rondom Amsterdam. Fiets langs de idyllische rivier het Gein en zie de molens en boerderijen die Mondriaan bewogen tot nieuwe stappen in zijn werk.

Aan zee - wandeling door Domburg
Mondriaan bezocht enkele zomers Domburg. De wandeling voert je door het dorp, langs de molen, de kerk, de duinen, de zee die hij schildert en de plekken waar hij verbleef.

Leven in de Metropool - wandeling door Parijs
In Parijs liet Mondriaan zijn naturalistische werkwijze los en raakte hij beïnvloed door de kubisten. Hij kwam er uiteindelijk tot zijn klassieke neoplastische stijl. De wandeling voert door de wijk Montparnasse waar Mondriaan woonde.

De weg naar abstractie - wandeling door Laren en Blaricum
De Eerste Wereldoorlog bracht Mondriaan door in Laren en Blaricum. Het bleken cruciale jaren voor zijn ontwikkeling tot abstractie. Wandel langs zijn woonhuizen, ateliers en het befaamde hotel Hamdorff waar hij wel eens een dansje waagde.

BoogieWoogie - wandeling door New York
Wandel door Manhattan en voel de bruisende energie die Mondriaan, inmiddels eind zestig, bewoog om nieuwe stappen te maken in zijn werk. De wandeling voert je in gedachten terug naar cultureel New York in de jaren veertig.

Samenwerking Kunstmuseum en RKD
De website is ontwikkeld door Stichting Gifted Art, in samenwerking met Kunstmuseum Den Haag en het RKD – Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis. Stichting Gifted Art is een Nederlandse stichting die culturele projecten ondersteunt op het gebied van 19e- en 20e-eeuwse Nederlandse kunst en als doel heeft om kunst dichter bij het publiek te brengen: de Mondriaan Route draagt dit uit.