16-07-2020

Ontdek Nederland in de voetsporen van Piet Mondriaan

Piet Mondriaan, Oostzijdse molen bij avond, circa 1907-1908, Kunstmuseum Den Haag

Bomen die eindeloos omhoog reiken, gebladerte als compacte kleurvelden, een molen die in lichterlaaie lijkt te staan, een Zeeuwse kerktoren als een weelderige explosie van kleur; wie door de ogen van Piet Mondriaan (1872-1944) naar Nederland kijkt, ziet het landschap in een verrassend perspectief. In Kunstmuseum Den Haag maak je kennis met Mondriaans unieke blik via de vele schilderijen en tekeningen die permanent te zien zijn in de tentoonstelling Mondriaan & De Stijl. Vanaf nu kan je ook heel makkelijk ontdekken welke plekken precies hem hebben geïnspireerd tot die bijzondere werken. Op de splinternieuwe website mondriaanroute.com heeft de Stichting Gifted Art een schat aan historisch materiaal en wandel- of fietsroutes verzameld.

De website leidt je langs Mondriaans geboorteplaats Amersfoort, zijn woonplaatsen Winterswijk, Amsterdam en Laren, en plekken in Noord-Brabant, Zeeland en Twente waar hij meerdere malen verblijft. Je wandelt door de landschappen met molens, kerken en weilanden die hij aan het begin van zijn carrière veelvuldig vastlegt en ontdekt de plekken waar hij zijn eerste stappen richting de abstracte schilderkunst zet. Ook kom je meer te weten over zijn persoonlijke leven, zijn inspiratiebronnen en zijn vermogen om zichzelf steeds weer opnieuw uit te vinden.

De website is een initiatief van de Stichting Gifted Art, die als doel heeft om 19e- en 20e-eeuwse Nederlandse kunst dichter bij het publiek te brengen. Kunstmuseum Den Haag, dat de grootste collectie Mondriaans ter wereld bezit, is een van de kennisinstellingen die aan het project heeft meegewerkt.