15-12-2015

Bezoekersrecord voor Gemeentemuseum Den Haag

Het Gemeentemuseum Den Haag heeft in 2015 een recordaantal bezoekers getrokken. Aan het eind van het jaar staat de teller op 719.000 bezoekers. Dit is inclusief de bezoekers van Escher in het Paleis, dat de Eschercollectie van het Gemeentemuseum toont. Behalve deze 719.000 bezoekers bezochten ook 185.000 mensen de tentoonstellingen die het Gemeentemuseum in het buitenland organiseerde.

Directeur Benno Tempel: “Het Gemeentemuseum bouwt al tien jaar aan zijn succesvolle tentoonstellingsprogramma. Elk jaar organiseren we maar liefst 35 tentoonstellingen, waarvan minstens twee grote tentoonstellingen (klassiek) moderne kunst en één modetentoonstelling. Die formule blijkt een succes.” Ook spreekt het museum van het ‘Rothko-effect’. Tempel: “We hebben tijdens Mark Rothko veel nieuwe bezoekers mogen verwelkomen. Zij maakten voor het eerst kennis met ons museum en programma. Het afgelopen jaar kwamen daarom ook veel bezoekers naar Anton CorbijnHolland op z’n mooist, Kleur ontketend en Ode aan de Nederlandse mode.”

De internationale kracht van Mondriaan
Het Gemeentemuseum ontvangt steeds meer buitenlandse bezoekers, zowel in eigen huis als in het buitenland. De Mondriaantentoonstelling in Berlijn, Eschertentoonstelling in Schotland en Engeland en tentoonstelling over Constant New Babylon in Madrid trokken samen 185.000 bezoekers. In 2016 reizen ruim vijftig Mondriaans langs vier steden in Brazilië. De buitenlandse toerist komt ook steeds vaker voor de topstukken uit de collectie naar Den Haag. Met het internationale themajaar Van Mondriaan tot Dutch Design (2017) in het verschiet, zal dit aantal waarschijnlijk alleen maar stijgen.

Den Haag museumstad
Tempel is blij voor het museum én voor de stad. “Met 719.000 bezoekers op 515.880 inwoners mag het Gemeentemuseum gerust spreken van een flinke economische impuls voor Den Haag. Het Gemeentemuseum, Escher in het Paleis, Mauritshuis en Panorama Mesdag zetten Den Haag bovendien samen steeds meer op de kaart als zeer belangrijke museumstad. Met de mogelijke komst van een Museumkwartier in de binnenstad wordt dat imago nog verder versterkt. De Haagse musea zijn ook bijzonder aantrekkelijk voor kinderen. Met de innovatieve Wonderkamers trekt het Gemeentemuseum bijvoorbeeld jaarlijks ruim 50.000 kinderen.

Met tentoonstellingen over Karel Appel, Jan Toorop en Constant eert het museum in 2016 de ‘internationale Nederlandse kunstenaar’ en verwacht ook dit jaar weer veel bezoek voor de hofstad.