10 maart 2018 t/m 19 augustus 2018

100% make-up

Vazen van Allessandro Mendini

Selectie vazen uit het project 100% make-up van Alessandro Mendini, 1992

De Italiaanse Allessandro Mendini (1931) behoort tot de belangrijkste Italiaanse vormgevers van de afgelopen decennia. In 1992 ontwierp hij in samenwerking met het Italiaanse bedrijf Alessi een prototype vaas van wit porselein. Vervolgens zijn de vazen gedecoreerd door kunstenaars afkomstig uit de hele wereld. Het resultaat – 100% make-up – is heel bijzonder. Van 10 maart t/m 19 augustus kunt u ze allemaal bewonderen.

Decoraties zijn onder andere aangebracht door bekende namen als de Amerikaanse architect Robert Venturi, de Franse vormgever Philippe Starck, de Japanse modeontwerper Yoshiki Hishinuma en beeldend kunstenaar Peter Struycken uit Nederland. Dankzij de culturele verscheidenheid van de honderd ontwerpers heeft het witte prototype van Mendini honderd verschillende betekenissen gekregen.

Het prototype vaas dat Mendini voor dit project ontwierp is met deksel 38,5 centimeter hoog. Van elke vaas zijn honderd exemplaren gemaakt, zodat er in totaal 10.000 genummerde exemplaren zijn geproduceerd. De Vrienden van het Gemeentemuseum hebben in 2005 de aankoop van de vazen en het prototype mogelijk gemaakt.