17 oktober 2015 t/m 07 februari 2016

Allemaal aan tafel!

Kindertentoonstelling over tafelmanieren en gastvrijheid

Tijdens een diner aan een mooi gedekte tafel vol prachtig porselein- en zilver, glinsterend kristal en kostbare tafeldecoraties hoor je geen smak- en slurpgeluidjes te maken. En ook met volle mond praten of de ellebogen op tafel zijn uit den boze. Vanaf 17 oktober opent de tentoonstelling Nederland Dineert, uiteraard zijn ook de allerkleinsten niet vergeten met een speciale kindertentoonstelling en nieuw kinderkunstboek.

Kindertentoonstelling
Voor het eerst zijn alle disciplines uit het museum vertegenwoordigd in een kindertentoonstelling: moderne en hedendaagse kunst, mode, kunstnijverheid en fotografie. Naast de originele tekeningen van Margriet Heymans uit het kinderboek Allemaal aan tafel! is ook een groot aantal kunstwerken uit de collectie van het Gemeentemuseum Den Haag te zien die fantasievol aansluiten bij het verhaal, zoals een sculptuur van David Bade, foto’s van Holger Niehaus, ontwerpen van Piet Zwart en 50-er jaren stoelen van het merk Pastoe. Verder kunnen kinderen er naar hartenlust kleuren, met poppenservies een tafeltje dekken, een sfeervolle film bekijken waarin schrijver Rindert Kromhout het prentenboek voorleest en een quiz doen over tafelmanieren en gezonde voeding. Kinderen vanaf 5 jaar kunnen bovendien op zondag tussen 12.00 en 16.00 uur deelnemen aan het gratis open kinderatelier.

Kinderkunstboek
In Allemaal aan tafel! gaat de jonge graaf Jan op zoek naar een meisje dat lief is en ‘precies weet hoe het hoort’ om mee te trouwen. De tentoonstelling Nederland Dineert was voor Rindert Kromhout & Margriet Heymans de aanleiding voor het nieuwste kinderkunstboek van het Gemeentemuseum Den Haag en Uitgeverij Leopold.

Schrijver en illustrator Margriet Heymans (1932) is bij velen bekend door boeken als De prinses van de moestuin, Lieveling Boterbloem en haar laatste boek Op zoek naar opa Bleskop dat zij in 2009 illustreerde. Heymans won alle mogelijke literatuurprijzen die er te winnen zijn in Nederland, zoals de Zilveren Griffel, de Woutertje Pieterseprijs en won maar liefst drie keer het Gouden Penseel. Rindert Kromhout (1958) schreef meer dan 80 kinder- en jeugdboeken zoals de serie Kleine Ezel en Het grote boek van meester Max. Veel van zijn boeken zijn vertaald in verschillende talen.

Allemaal aan tafel! is een rijk geïllustreerd en grappig sprookje over tafelmanieren en gastvrijheid. Vanaf oktober is het prentenboek voor €14,99 verkrijgbaar in de museumwinkel en bij boekhandels in het land.

Virtueel aan tafel in Wonderkamers
Na het bezoeken van Allemaal aan tafel! nog energie voor tien? In een van de dertien interactieve Wonderkamers kunnen kinderen naar eigen smaak een keuze maken uit de prachtige serviezen in de wandkasten, van historisch tot modern. Ze hoeven niet bang te zijn de kostbare objecten te laten vallen, want breekbaar is het virtuele servies niet! Op wonderbaarlijke wijze wordt het gekozen serviesgoed via de tablet naar de tafel verplaatst waar de tafel gedekt moet worden voor een speciale gelegenheid. Wonderkamers is gratis t/m 18 jaar. Voor meer informatie www.wonderkamers.nl