25 september 2010 t/m 06 maart 2011

Annemarie van Haeringen

De koningin die niet kon kiezen

Welke jurk zou ze vandaag aandoen? Zou ze op de fiets gaan, of met de koets? En wie moest er een standbeeld van haar maken? Ze kon niet kiezen! Rond dit verhaal uit 2006 over een koningin die niet kan kiezen van Annemarie van Haeringen toont het Gemeentemuseum in de kindermuseumzaal de originele illustraties van het boek en verschillende objecten uit de eigen collectie.

Naar aanleiding van dit overzicht wordt het boek opnieuw uitgegeven door Uitgeverij Leopold. In de zaal die het museum speciaal inricht voor kinderen en hun (groot)ouders en voor liefhebbers van prentenboeken, is er behalve het bekijken van al het moois ook van alles te doen. Er liggen prentenboeken om (uit voor) te lezen, er kan worden getekend en er is een spel waarmee de kleine bezoekers kunnen testen of zij wel de juiste keuzes kunnen maken!

Veelbekroond prentenboekillustrator en –schrijver Annemarie van Haeringen zal bij veel Nederlandse kinderen bekend zijn door haar boeken De Prinses met de lange haren, Malmok, Beer is op vlinder of de serie rondom Kleine Ezel. Haar illustraties zijn helder van kleur en nemen de lezer mee in een betoverende wereld. In het museum zijn de originele prenten, Van Haeringens schetsboek en een keuze uit haar voorstudies te zien van het prentenboek De koningin die niet kon kiezen. Deze worden gecombineerd met sculpturen van bijvoorbeeld Barbara Hepworth, Auke de Vries en David Bade en prachtige jurken van onder anderen Fong Leng Tsang.

De hernieuwde uitgave van De koningin die niet kon kiezen maakt deel uit van de serie kinderkunstboeken die Uitgeverij Leopold en het Gemeentemuseum Den Haag sinds begin dit jaar uitgeeft. Het boek is verkrijgbaar in de museumwinkel, de webshop van het museum en in (kinder)boekhandels (€ 13,95).

Open Kinderatelier tijdens de Kinderboekenweek
Tijdens de kinderboekenweek én ter ere van ons nieuwe kinderkunstboek 'De koningin die niet kon kiezen' van Annemarie van Haeringen met de bijbehorende kindertentoonstelling organiseert het museum een Open Kinderatelier. Kinderen vanaf 4 jaar zijn welkom op zondag 10 oktober van 13.00 - 15.30 uur om te tekenen, schilderen en collages te maken in het museumatelier.
Voor bezoekers van het museum is deze (inloop-)activiteit  helemaal gratis!