21 maart 2015 t/m 21 juni 2015

Anton Corbijn

Hollands Deep

Het Gemeentemuseum Den Haag maakt vanwege de zestigste verjaardag van fotograaf Anton Corbijn het retrospectief HOLLANDS DEEP,  met hoogtepunten uit al zijn series. Met dit grote overzicht wil het museum de ontwikkeling van Anton Corbijn als autodidact en de diversiteit van zijn onderwerpen en gebruikte technieken laten zien.

De ontwikkeling van Corbijn

Startpunt van de tentoonstelling zijn de grofkorrelige zwart-witfoto’s van musici uit de jaren 70 en 80. In latere series zien we hoe hij steeds zijn grenzen verlegt door nieuwe thema’s te kiezen en te experimenteren met technieken en materialen.

a. somebody: zoektocht naar zijn ‘roots’

Ook volgen we zijn zoektocht naar zijn ‘roots’. In 2001-2002 legde hij in de serie a.somebody muzikanten als Jimi Hendrix, Kurt Cobain, Sid Vicious en John Lennon vast tegen het decor van zijn geboortedorp Strijen. Echter, allen waren toen al overleden en zijn gedurende hun leven nooit in het dorp in de Hoeksche Waard geweest. In werkelijkheid gaat het dan ook om zelfportretten van Corbijn. Hij verkleedde zich hiervoor als de overleden muzikale helden.

 “De serie gaat over de dood op mijn geboorteplek. Het is een samenloop van mijn obsessie voor muziek en de obsessie van mijn ouders voor het leven na de dood. Van huis uit kreeg ik mee dat je altijd op de achtergrond moest blijven. Maar ik ontdekte decennia later dat ik altijd iemand had willen zijn en met mijn werk kom ik dichter bij de mensen die dat bereikt hebben.”

Lith-prints in kleur

Met het maken van lith-prints doorbrak hij in 1989 zijn consequente zwartwit werk, zowel in toon, vorm en ook gedeeltelijk qua inhoud want hij breidde zijn onderwerpkeuzes naast musici uit naar acteurs, regisseurs, schrijvers en modellen.

33 Still Lives: Corbijn’s eerste conceptuele serie

In de late jaren negentig startte Corbijn zijn eerste conceptuele serie 33 Still Lives, waarmee hij met paparazzi-achtige foto’s weer meer mysterie in de wereld van publieke figuren terug te brengen. Tegelijkertijd brengt hij een ode aan de film-still, in dit geval van niet-bestaande films. Visueel ziet deze serie, die het Gemeentemuseum in zijn volledigheid toont, eruit als door zonlicht verbleekte filmposters waarbij alleen de blauwe toon en een tint van rood is overgebleven.

Nieuwe series

De serie Inwards and Onwards waar hij na zijn conceptuele uitspattingen zo rond 2002 mee begon, bestaat weer uit zwart-witportretten maar nu van voornamelijk beeldend kunstenaars die hem inspireren, zoals  Anselm Kiefer, Luc Tuymans, Peter Doig en Ai WeiWei. Kleine aparte ruimtes worden gewijd aan o.a. strippinggirls (2000), een samenwerkingsproject met kunstenaar Marlene Dumas, en fotografie van mode en van schrijvers.

Fotograaf wordt regisseur

De laatste jaren legt Corbijn zich steeds meer toe op het maken van speelfilms. Zijn debuut Control, over het leven van de Britse zanger Ian Curtis van Joy Division, werd door critici en publiek zeer enthousiast ontvangen en bedolven onder zo’n 30 awards. Zijn volgende film The American, met George Clooney werd een nummer één in Amerika. A Most Wanted Man, de derde film, draait op dit moment in de bioscopen. Zijn nieuwste film, getiteld Life, staat gepland voor het najaar van 2015. Foto’s van de making-of van deze producties spelen ook een rol in de overzichtstentoonstelling.

Tentoonstelling 1-2-3-4 in het Fotomuseum

Tegelijkertijd met de tentoonstelling HOLLANDS DEEP in het Gemeentemuseum toont het ernaast gelegen Fotomuseum in de tentoonstelling 1-2-3-4 foto’s van bands en musici waar Corbijn al lange tijd mee werkt of heeft gewerkt en waarbij de relatie tussen de fotograaf en de muziekwereld centraal staat. Met twee tentoonstellingen op twee locaties brengen de musea een eerbetoon aan een van ’s werelds meest vooraanstaande portretfotografen.

Bekijk de lange versie van de film:

Bij beide tentoonstellingen (1-2-3-4 in het Fotomuseum Den Haag & Hollands Deep in het Gemeentemuseum Den Haag) verschijnt een catalogus:

[[{"fid":"21427","view_mode":"inline","fields":{"format":"inline","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"","field_tags[und]":"","field_folder[und]":"216"},"type":"media","link_text":null,"attributes":{"height":307,"width":560,"class":"media-element file-inline"}}]]

  • Hollands Deep (ISBN: 978382960683) voor 49,80 euro.
  • 1 – 2 – 3 – 4 (ISBN: 978949208143) voor 64,50 euro.