09 juli 2016 t/m 11 december 2016

(Bij)geloof

Hoe schildert Piet Mondriaan een van de populairste, religieuze voorstellingen in de oude schilderkunst? Wat heeft James Ensor met de figuur van Christus? De tentoonstelling (Bij)geloof biedt verrassende inzichten in het thema geloof en bijgeloof in de moderne en hedendaagse kunst. Elf werken gaan met elkaar de confrontatie aan over religie, natuurkracht, esoterie, mystiek, rituelen, spiritualiteit en magie.

For years artists have sought to give visual expression to supernatural powers thought to give deeper meaning to our earthly existence.

Wie kunstwerken door de eeuwen heen bekijkt, ziet het thema geloof en bijgeloof met grote regelmaat terug. Al dan niet gestoeld op een godsdienst, verbeelden kunstenaars hogere krachten die zin en betekenis zouden geven aan het aardse bestaan. (Bij)geloof is een uitnodiging aan de bezoeker om op zoek te gaan naar overeenkomsten en verschillen in symboliek, compositie en ideeën.

Met werk van Wilhelm Sasnal,  Marlene Dumas, Odilon Redon, Jacoba van Heemskerck, Ferdinand Hodler, Erich Wichmann, James Ensor, Daan van Golden en Piet Mondriaan.

Monique Zajfen Collection

De tentoonstelling combineert collectiestukken van het Gemeentemuseum Den Haag met werken afkomstig uit de Monique Zajfen Collection, de collectie hedendaagse kunst van De Broere Charitable Foundation die het Gemeentemuseum sinds 2014 in langdurige bruikleen heeft.