28 mei 2016 t/m 09 oktober 2016

Constant – Spelen in Nieuw Babylon

Kinderkunstboek van Martijn van der Linden en Maranke Rinck

Het nieuwste kinderkunstboek Constant – Spelen in Nieuw Babylon neemt kinderen mee in de wereld van Constant, de visionaire kunstenaar die in een grote, grijze stad woonde waar de mensen hard werkten en niemand tijd had om te spelen. Behalve Constant. Hij speelde de hele dag, op zijn gitaar en in zijn atelier. Hij maakte de meest fantastische schilderijen. De mensen keken echter niet naar zijn kunst. Ze werkten. Toen hij ging reizen ontmoette hij mensen die lachten en zongen en vierden dat elke dag de zon opkwam en weer onderging. Zo zou het voor iedereen moeten zijn, dacht Constant. Ik maak geen schilderijen meer, ik maak een nieuwe stad! Een stad vol avontuur! Nieuw Babylon… Dit prentenboek verschijnt naar aanleiding van de grote tentoonstelling Constant – New Babylon: Aan ons de vrijheid die van 28 mei t/m 25 september in het museum te zien is.

Kindermuseumzaal
Het kinderkunstboek Constant – Spelen in Nieuw Babylon is inmiddels het zeventiende deel in de reeks die het Gemeentemuseum in samenwerking met Uitgeverij Leopold uitgeeft. Het is voor €14,99 te koop in de museumwinkel en bij boekhandels in het land (ISBN 978 90 258 7051 5).

Alle originele, door Martijn van der Linden geschilderde, illustraties uit het prentenboek worden in de kindermuseumzaal getoond tegen een achtergrond van topografische kaarten die onderdeel vormen van Constants gehele New Babylon project. De teksten van Maranke Rinck zijn aangebracht op de wand onder de ingelijste illustraties, waardoor de kindermuseumzaal als boek leesbaar is. Kinderen kunnen in deze museumzaal tekenen, lezen en voorgelezen worden, maar ook zelf bouwen en spelen in de ‘bouwplaats op zaal’.

Maranke Rinck en Martijn van der Linden
Martijn van der Linden (1979) studeerde van 1997 tot 2001 Illustratie aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam. Zijn boeken verschijnen in meer dan twaalf landen en wonnen verschillende prijzen zoals: de Parents’ Choice Gold Award’, de Goldfinch award, een Certificate of honour (IBBY), een Leespluim, een Vlag en Wimpel, en een Gouden en een Zilveren Griffel. Samen met dichter Edward van de Vendel won Martijn van der Linden in mei van dit jaar de Woutertje Pieterse Prijs 2016 voor Stem op de Okapi. Martijn illustreert vanuit zijn huis in Rotterdam en werkt regelmatig samen met zijn vrouw Maranke Rinck (1976) die na een studie Omgangskunde en tien jaar werkervaring als docent/coach in 2004 succesvol startte als schrijfster.

Zelf bouwen aan een nieuwe wereld
Naast een gratis bij de informatiebalie af te halen kindertour over Constant biedt het museum bij dit onderwerp de uitdagende museumles Spelen in Nieuw Babylon – Bouwen aan een nieuwe wereld voor kinderen uit het primair onderwijs (groep 3 t/m 6). In de zomervakantie zijn er vakantieworkshops rondom het thema New Babylon. Iedere zondag tussen 12 en 16 uur is er gratis Open Kinderatelier voor kinderen vanaf 5 jaar.