24 augustus 2013 t/m 03 november 2013

David Jablonowski – Prosumer

Mogelijk gemaakt door Outset

Prosumer van David Jablonowski (Bochum, 1982), is de eerste in een nieuwe reeks solotentoonstellingen in het Gemeentemuseum Den Haag in samenwerking met De Ateliers in Amsterdam, hét instituut voor jong talent in de kunst. Jablonowski past goed bij het streven van het Gemeentemuseum om naast tentoonstellingen die gelieerd zijn aan de collectie klassiek moderne kunst ook datgene te tonen wat nieuw en uitdagend is. Een Prosumer is een consument en producent in één. Een eigentijds fenomeen; we gebruiken content van het web, maar produceren die content ook zelf. Voor Prosumer maakte David Jablonowski een nieuwe installatie waarin zijn sculpturen bestaande uit onder andere aluminium drukplaten en stenen centraal staan. De bijbehorende projecties tonen beelden uit de natuur, of vingerafdrukken, waardoor een hedendaagse collage ontstaat.

David Jablonowski wordt geprezen om zijn vernuftig spel met uiteenlopende materialen. Hij verwijst vaak naar de rijke kunstgeschiedenis, hoewel zijn werk een zeer eigentijdse uitstraling heeft. Hij geeft zijn werk spannende contrasten door high tech elementen in de natuur te plaatsen en de nieuwste communicatiemiddelen als scanners, projectieschermen en drukplaten te combineren met organische elementen als kleurrijke specerijen en graan. Niet zelden zet hij de toeschouwer op het verkeerde been met materialen die zwaar lijken maar licht zijn of die koud lijken maar warm zijn. Naast nieuwe producten zijn ook archaïsche elementen als oude manuscripten regelmatig in zijn werk terug te vinden. En door zijn manier van combineren en presenteren krijgen zelfs de nieuwste technische snufjes de uitstraling van relikwieën.

In de installatie in in het Gemeentemuseum ontvouwt zich vanuit Jablonowski’s stapelsculpturen een veel grotere wereld. Er zijn stenen sculpturen te zien en op de wanden worden films geprojecteerd. Deze films vertellen iets over hoe de door Jablonowski ingezette materialen worden verkregen of toegepast. In een film wordt uitgelegd hoe aluminium wordt gewonnen, in een andere zijn de vingerafdrukken op touchscreens in kaart gebracht en een derde toont ons de manier waarop high tech apparatuur in de markt wordt gezet, waarbij vaak gebruik gemaakt wordt van het intense kleurenpalet uit de natuur. Deze films voegen een informatielaag toe aan het materiaal. Zo ontstaat een hyperrealiteit, die te vergelijken is met de gelaagdheid op het web.  

Jablonowski doorliep de Gerrit Rietveld Academie en daarna De Ateliers, beide in Amsterdam. Dit jaar won hij de Charlotte Kӧhler Prijs van € 30.000. De prijs is verbonden aan het Prins Bernhard Cultuurfonds en bedoeld ter aanmoediging van een jonge Nederlandse kunstenaar. Prosumer is van 24 augustus t/m 3 november 2013 te zien in de projectenzaal van het Gemeentemuseum Den Haag.

Supported by Outset en Stichting Niemeijer Fonds.