18 februari 2012 t/m 20 januari 2013

De Draad van Alexander

Veelbekroond illustrator Sieb Posthuma creëerde een bijzonder kinderkunstboek, geïnspireerd op de speelse sculpturen van kunstenaar Alexander Calder.  

Het sprankelende resultaat van Posthuma’s liefde voor de kunstwerken van Calder is het kinderkunstboek Calder – De Draad van Alexander. In de museumzaal voor kinderen in het Gemeentemuseum zijn de originele tekeningen en voorstudies te zien voor dit bijzondere boek, aangevuld met beelden uit de eigen collectie van het museum en wandschildering die Posthuma speciaal voor deze tentoonstelling maakte. Een gefilmd portret van Posthuma toont zijn werk en inspiratiebronnen. Kinderen kunnen zelf een bijdrage leveren aan de tentoonstelling door een eigen draadfiguur te maken en deze tentoon te stellen. 

Fantasierijk verhaal
De Draad van Alexander gaat over een man die met draad alles kan maken wat hij met zijn hoofd bedenkt. Hij maakt de prachtigste dingen: een dansende dame, een circus compleet met acrobaten en olifanten, een stad met wolkenkrabbers en nog veel meer. Maar zijn grootste droom is om iets te maken dat uit zichzelf beweegt. En dat lukt! De mooie, heldere tekeningen van Posthuma nemen de kinderen en hun ouders mee in een fantasierijk verhaal over de artistieke ontwikkeling van Alexander Calder.

Prijzen en nominaties
Posthuma (1960) behoort hij al geruime tijd tot de top van de Nederlandse illustratoren en ontving talloze prijzen en nominaties. Grote bekendheid kreeg hij onder andere door zijn verhalen over zijn foxterriër Rintje die wekelijks in het NRC Handelsblad verschijnen en met zijn boekenserie over Mr. Finney die hij samen creëert met prinses Laurentien. Het werk van Posthuma wordt behalve in Nederland gepubliceerd in onder andere China, Japan, Amerika, Duitsland, Frankrijk, Spanje en Brazilië. 


De Draad van Alexander is het zesde prentenboek uit de serie die het Gemeentemuseum Den Haag uitgeeft in samenwerking met Uitgeverij Leopold.