31 augustus 2019 t/m 01 maart 2020

De Lavino Collectie

Staalkaart van Delfts aardewerk

Vier grote kraantjeskannen in de vorm van een dame, Delft, 1760-80, tinglazuuraardewerk, hoogte 49 cm, Kunstmuseum Den Haag – The Lavino Collection

 

Kleurrijke kraantjeskannen in de vorm van elegante dames, rijk gedecoreerde bloemenhouders, fruitterrines, springpaarden, mensfiguren, door Chinees porselein geïnspireerde voorwerpen, kaststellen, schoentjes en andere miniaturen en zelfs een bord van zeer zeldzaam ‘Delfts zwart’.

Kunstmuseum Den Haag heeft een van de grootste en belangrijkste privéverzamelingen Delfts aardewerk ter wereld in langdurig bruikleen gekregen: De Lavino Collectie, van de in 2005 overleden staalindustrieel Meijer Lavino. Deze unieke verzameling, die nooit eerder voor publiek te zien is geweest, bevat bijna het gehele assortiment van de Delftse plateelbakkers uit de periode 1660-1820. De tentoonstelling richt zich op de rijkheid en de verzamelgeschiedenis van de collectie.

Meijer Lavino (Rotterdam, 1937 – Antwerpen, 2005) was enig kind van Joodse ouders. Naast zijn liefde voor klokken, Romantische schilderkunst en tapijten, collectioneerde hij tussen 1980 – 2002 met een grote gedrevenheid Delfts aardewerk. Hij kocht breed en divers aan en naast de variaties in het vormassortiment verzamelde hij Delfts aardewerk in alle decoratietechnieken: van wit, blauwwit, tot bonte kleuren en pasteltinten met vergulding. Opvallend is tevens zijn oog voor de hoogste kwaliteit. Om tot de beste aankopen te komen omringde Lavino zich met experts op het gebied van Delfts aardewerk en werd hij bijgestaan door zijn echtgenote Paula Lavino-Ridderhof.

Bekijk De Lavino Collectie hier.