18 februari 2012 t/m 20 mei 2012

Depot VBVR

Persbeeld tentoonstelling Depot VBVR

Galerie Art & Project was een droom. Een plek van ontmoetingen en ontdekkingen, altijd in de voorhoede. Reputaties werden hier gevestigd. Decennialang waren de schijnwerpers gericht op deze galerie die eerst in Amsterdam en daarna in een monumentaal pand in Slootdorp gevestigd was. Pioniers Adriaan van Ravesteijn (1938) en Geert van Beijeren (1933-2005) waren de eigenaars en oprichters. Zij lieten de galerie vanaf 1968 uitgroeien tot één van de belangrijkste van Europa. Door hun intensieve relaties met kunstenaars verwierven zij veel kunstwerken. Zo ontstond een groep van 850 werken, die Depot VBVR werd gedoopt. Deze wordt nu in delen geschonken aan het Museum of Modern Art in New York, het Gemeentemuseum Den Haag, het Rijksmuseum Twenthe en het Museum Boijmans van Beuningen. Het archief is ondergebracht in het Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie. In 2012 is er in het Gemeentemuseum Den Haag een staalkaart van circa 25 werken te zien.

Aanleiding voor de tentoonstelling in het Gemeentemuseum Den Haag is de recente schenking uit de collectie Depot VBVR van een vroeg werk van Carl Andre (Metamorphosis Piece, 1969-1971), dat gemaakt werd voor een solotentoonstelling van Carl Andre in het Gemeentemuseum Den Haag. Art & Project volgde en presenteerde de internationale conceptuele kunst nog voordat die als zodanig benoemd werd, met kunstenaars als Sol Lewitt, Lawrence Weiner, Jan Dibbets en Douglas Huebler. Vanuit vriendschappelijke relaties groeiden prachtige presentaties van Richard Long, Ger van Elk, Carel Visser, Stanley Brouwn en Gilbert & George. Art & Project stond dicht bij de kunstenaars en bewoog moeiteloos mee met de bewegingen in de kunst. Ook wisten Van Beijeren en Van Ravesteijn in de jaren tachtig nog accenten te zetten, met vroege aandacht voor het werk van schilders en beeldhouwers als Francesco Clemente, Emo Verkerk, Ben Akkerman, en Nicholas Pope. In de tentoonstelling van het Gemeentemuseum Den Haag zal een brede selectie van circa 25 werken te zien zijn van onder anderen Salvo, Daan van Golden, Gilbert & George, Juan Muñoz en Hanne Darboven.

Van Ravesteijn en Van Beijeren waren invloedrijk in de hedendaagse kunst. Ze hadden over de hele wereld contacten met nog jonge kunstenaars die later uitgroeiden tot de internationale top. Art & Project ging het alleen om vriendschap, toewijding en inspiratie. De galerie was gerenommeerd, maar werd nooit een grote speler in de kunstmarkt. Het meest zichtbaar, en tastbaar, was het bulletin dat door de galerie werd uitgegeven. Voor Nederlandse kunstenaars betekende een tentoonstelling bij Art & Project succes, voor buitenlandse kunstenaars bovendien vervolgens vaak een plek in de toonaangevende Nederlandse musea en internationale belangstelling. Waar mogelijk kochten Van Ravesteijn en Van Bergen ook zelf werk aan, waardoor een collectie van wereldformaat is ontstaan. Deze collectie is buitengewoon eigenzinnig en omvat vele hoogtepunten vanaf de jaren zestig tot aan het overlijden van Geert van Beijeren in 2005. Ook het archief van Art & Project is uitzonderlijk. Zo is correspondentie van Hanne Darboven in de tentoonstelling te zien.

Deze tentoonstelling komt tot stand in samenwerking met het Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie, het Rijksmuseum Twenthe en Museum Boijmans van Beuningen.