02 februari 2013 t/m 20 mei 2013

Een zondag met Caillebotte

Nieuw kinderkunstboek en tentoonstelling!

Cover Een zondag met Caillebotte

Een zondag met Caillebotte speelt zich af in 1877. De hoofdpersoon, de negenjarige Camille voert de kinderen mee in de wereld van de schilder – zijn landgoed en de grote stad Parijs aan het eind van de negentiende eeuw. Camille speelt vaak in het park waar zijn vader tuinman is, in dienst van de rijke familie Caillebotte. Meneer Caillebotte vraagt of hij hem mag tekenen. Wie is die schilderende man met die allesziende blik? Camille kijkt mee in Caillebottes schetsboek en beziet de wereld nieuw, met nieuwe gedachten die alles bijzonder maken. Kon het maar altijd zondag zijn… Een zondag met Caillebotte is vanaf 2 februari verkrijgbaar bij (kinder)boekhandels in het land en in de museumwinkel van het Gemeentemuseum. 

In de kindermuseumzaal wordt een tentoonstelling ingericht met de originele illustraties van Ingrid Godon, gecombineerd met enkele negentiende-eeuwse kostuums uit de collectie Mode van het museum. Zoals bij iedere kindertentoonstelling kunnen kinderen op zaal zelf beeldend werk maken en dit in de museumzaal presenteren. Op zondagmiddag 12 mei staat het museum bovendien in het teken van het kinderkunstboek. Er zijn die dag korte kinderrondleidingen, het kinderkunstboek wordt voorgelezen en in het open atelier kunnen kinderen impressionistisch leren schilderen. 

Een zondag met Caillebotte verschijnt bij de tentoonstelling Gustave Caillebotte – een impressionist en de fotografie. Deze tentoonstelling is het eerste overzicht van deze grootse kunstenaar in ons land. Caillebotte (1848-1894) was met zijn vernieuwende, gedurfde werken een van de meest vooruitstrevende impressionisten. Als mecenas droeg hij bovendien bij aan het succes van deze tot de verbeelding sprekende kunststroming. Hij ondersteunde vrienden als Claude Monet en Auguste Renoir door werken te kopen en tentoonstellingen te organiseren. De tentoonstelling is te zien van 2 februari tot en met 20 mei 2013. 

De impressionistische schilderijen van Gustave Caillebotte vormden de inspiratiebron voor een nieuw, poëtisch kinderkunstboek: Een zondag met Caillebotte. De illustraties zijn gemaakt door de veelbekroonde Vlaamse illustrator Ingrid Godon, de bekende schrijver Toon Tellegen schreef de tekst. Dit sfeervolle prentenboek is het negende deel uit de serie kinderkunstboeken die het Gemeentemuseum Den Haag uitgeeft in samenwerking met Uitgeverij Leopold.