12 juni 2010 t/m 27 maart 2011

Eigentijds glas en keramiek

Van Peter Bremers tot Betty Woodman

Persbeeld tentoonstelling Eigentijds en keramiek

De schenking van een aantal glasobjecten van de hand van Peter Bremers door verzamelaar Hans A. Cats aan het Gemeentemuseum Den Haag vormt het hoogtepunt van de tentoonstelling Eigentijds glas en keramiek. Dankzij deze prachtige schenking kan het museum nu een representatief overzicht laten zien van het indrukwekkende oeuvre dat deze internationaal vermaarde kunstenaar de afgelopen vijftien jaar heeft opgebouwd. Geplaatst in een context van eigentijds glas en keramiek, met werk van onder anderen Alexandra Engelfriet, Mieke Groot, Caroline Prisse, Matteo Thun en Lino Tagliapietra, is goed te zien welke mogelijkheden de oeroude materialen glas en klei kunstenaars nog steeds te bieden hebben.

De kleurrijke werken van Bremers geven een goed beeld van de veelzijdigheid van glas. Als geen ander weet Bremers de mogelijkheden uit te buiten die het materiaal glas biedt. Bremers is vooral bekend geworden om zijn meesterlijke toepassing van de graaltechniek. Deze techniek wordt bereikt door verschillende lagen gekleurd glas over elkaar heen te leggen en deze vervolgens na afkoeling met de slijpmachine te bewerken. Het resultaat hiervan is een fascinerend spel van gekleurde patronen in de glazen huid. Dankzij deze schenking beschikt het Gemeentemuseum als enige museale instelling in Nederland over de fraaiste glasobjecten in deze techniek.

Ook het oeuvre van de Nederlandse kunstenaars die met klei werken, wordt gekenmerkt door veelzijdigheid. Hiertoe behoren keramisten pur sang als Alexandra Engelfriet, Babs Haenen en Barbara Nanning, maar even zeer ontwerpers als Ineke Hans en Hella Jongerius voor wie keramiek een van de vele materialen is waarmee zij werken. De objecten van deze kunstenaars bieden een fraaie staalkaart van de keramische rijkdom van deze tijd.

Afgezien van deze Nederlandse kunstenaars laat de tentoonstelling Eigentijds glas en keramiek ook werk zien van buitenlandse ontwerpers als de Amerikaanse keramist Betty Woodman en de Italiaanse glaskunstenaar Lino Tagliapietra. De postmoderne richting in glas en keramiek is vertegenwoordigd door de Italiaanse ontwerpers Ettore Sottsass jr. en Mateo Thun, en de Tsjechisch-Nederlandse ontwerper Bořek Šipek  Deze kunstenaars stellen in hun ontwerpen niet zozeer de functie van het object centraal als wel zijn verschijningsvorm.