15 november 2014 t/m 15 februari 2015

Emo Verkerk

Graag of niet

Het Gemeentemuseum Den Haag toont deze winter zo’n negentig schilderijen en beelden van een van de belangrijkste kunstenaars van de laatste decennia in Nederland: Emo Verkerk.

Vanaf 1978 heeft hij de schilder- en beeldhouwkunst verrijkt met sympathieke, wonderlijke werken. In het begin van zijn carrière schilderde hij portretten waarin vorm en kleur een eigen leven leiden. Na de grote overzichtstentoonstelling in 1988 in het Stedelijk Museum in Amsterdam zijn de ontwikkelingen in zijn werk in een stroomversnelling geraakt. Hij heeft zich losgemaakt van het portret zoals iedereen dat begrijpt en heeft een eigen weg gekozen met ontwapenende, vrolijke schilderijen en beelden als resultaat.

Bij de tentoonstelling verschijnt een catalogus (Uitgeverij Komma/d’jonge Hond) waarin meer dan honderdzeventig afbeeldingen zijn samengebracht. Drie interviews diepen bovendien de relatie uit tussen schilderkunst en slapstick. Brieven aan Adriaan van Dis bieden een eigenzinnig uitzicht op de relatie tussen fauna en sculptuur. In een sprankelend, prikkelend gesprek tussen Luc Tuymans en Emo Verkerk wordt de positie van de kunstenaar van vandaag onder de loep genomen. Klik hier voor meer informatie.