12 maart 2011 t/m 26 juni 2011

Ensor - de grote maskerade

Prentenboekillustraties van Marije Tolman

De fantasiewereld van James Ensor vormt het uitgangspunt voor het nieuwe prentenboek dat wordt uitgegeven door het Gemeentemuseum Den Haag in samenwerking met Uitgeverij Leopold. Auteur en tekenaar Marije Tolman neemt kinderen in het boek Ensor, de grote maskerade mee op reis langs de door James Ensor zo geliefde kustlijn, waar hij allerlei vreemde dieren en wezens tegenkomt. Ensor - de grote maskerade is alweer het vijfde kunstprentenboek in de serie kinderkunstboeken.

In de bijbehorende tentoonstelling Ensor, de grote maskerade. Prentenboekillustraties van Marije Tolman, die van 12 maart t/m 26 juni in het Gemeentemuseum te zien is, worden alle originele illustraties en voorstudies van Tolman getoond. Deze worden gecombineerd met objecten uit de collectie van het museum. Er is ook een reusachtige zee te zien, waar kinderen een zelf verzonnen zeedier aan toe kunnen voegen.

Bij aanvang bedacht Tolman geen scenario voor Ensor, de grote maskerade. Geïnspireerd door het werk van James Ensor ontstonden er beelden. Daarna pas ontvouwde het verhaal zich, kregen de tekeningen hun huidige volgorde en voegde zij tekst toe. Voor de illustraties maakte zij gebruik van diverse materialen en technieken: ets, olieverf, gouache, aquarel en pen & inkt; en potlood, oliepastel- en pastelkrijt.

Marije Tolman studeerde grafisch en typografisch ontwerpen aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag en Illustration & Design aan het Edinburgh College of Art in Schotland. Haar prentenboeken worden in meer dan tien verschillende landen uitgegeven. Met het prentenboek De boomhut won zij samen met haar vader, eveneens beeldend kunstenaar, de belangrijke Bologna Ragazzi Award en het Gouden penseel 2010.  

Het prentenboek Ensor -  De grote maskerade is te koop in de museumwinkel en webshop. (€ 13,95)