08 juni 2013 t/m 29 september 2013

Grensverleggend

werken uit de Collectie Bert Kreuk

De ware American Dream in Nederland, dat is het verhaal van de in Amerika woonachtige collectioneur Bert Kreuk (Capelle a/d IJssel, 1964). Een geslaagd ondernemer die zich al vijftien jaar lang toelegt op het verzamelen van hedendaagse kunst. Zijn verzameling is gedurfd, spectaculair en persoonlijk. Zijn ambitie is om een collectie te vormen van wereldformaat en deze ook te tonen. Zijn verzameldrift is een ontdekkingsreis zonder eindbestemming. De collectie vertelt het verhaal van de ontwikkelingen in de kunst van de laatste twintig jaar.
 

In de zomer van 2013 toont het Gemeentemuseum Den Haag een staalkaart van de collectie Bert Kreuk, waarin het persoonlijk en maatschappelijk engagement van de hedendaagse kunstenaar in een weids arrangement van materialen en media tot uiting komt. Bert Kreuk leent aan musea over de gehele wereld kunstwerken uit, maar niet eerder werd zo'n substantieel deel van zijn collectie tentoongesteld. het Gemeentemuseum is verheugd dat de collectie juist hier voor het eerst getoond wordt en dat Bert Kreuk zelf optreed als gastcurator.

Bert Kreuk over de tentoonstelling: ‘Het is bevrijdend om tot de ontdekking te komen dat kunst meer is dan alleen een letterlijke weergave van de werkelijkheid. Kunst verzamelen is voor mij een educatieve reis van ontdekken, observeren en begrijpen, met een open blik. De kunstenaars in mijn verzameling hebben de gave om op een authentieke en persoonlijke manier een krachtige lading te geven aan hun werk. Zij moeten meer willen weergeven dan een illustratie van de werkelijkheid of een direct herkenbare emotie. Omdat zij conventionele ideeën over kunst ontwrichten, zijn zij ‘grensverleggend’ bezig.

Hedendaagse kunst opent nieuwe werelden, waarin ideeën, concepten en intenties net zo belangrijk zijn als vorm, uitvoering en techniek. Daarbij is de betekenis van complexe objecten niet belangrijker of dieper dan die van eenvoudige.

Geïnspireerd door traditionele schilderkunst, toont de tentoonstelling de ontwikkeling van een meer conventionele benadering van de kunst die, middels hedendaagse sculpturen, eindigt bij de schilderkunst als een conceptuele voorstelling. Veel kunstenaars zijn niet eerder in Nederland te zien geweest. Ik ben het Gemeente museum dankbaar voor zijn vooruit strevende visie waardoor het mogelijk is deze kunstenaars voor het eerst hier te tonen.’

Deelnemende kunstenaars:  Allora & Calzadilla, Walead Beshty, Mark Bradford, Sarah Braman, Valentin Carron, Peter Doig, Latifa Echakhch, Matias Faldbakken, Brendan Fowler, Theaster Gates, Damien Hirst, Alex Hubbard, Elliott Hundley, Nathan Hylden, Alex Israel, Matthew Day Jackson, Willem de Kooning, Friedrich Kunath, Oliver Laric, Sherrie Levine, Klara Lidén, Adam McEwen, Oscar Murillo, Angelo Otero, Virginia Overton, Sterling Ruby, Analia Saban, Rudolf Stingel, Valerie Snobeck, Oscar Tuazon, Luc Tuymans, Kaari Upson, Danh Vo, Michael Wilkinson en Christopher Wool.