02 juni 2012 t/m 11 november 2012

Hans van Bentem

Keep on Dreaming

De glanzende, fonkelende en kleurrijke kunstwerken van Hans van Bentem komen fantastisch tot hun recht in de stijlkamers van het Gemeentemuseum. Met ongebreidelde fantasie en energie creëert Hans van Bentem (Den Haag, 1965) het ene na het andere kunstwerk. Als een spons zuigt hij de wereld om zich heen op om met invloeden uit alle windstreken adembenemende installaties te vervaardigen. Het resultaat is een opwindend en eclectisch oeuvre, waarin robots, de lotusbloem, een kalashnikov of een fallus maar enkele voorbeelden zijn. Voor alles is het belangrijkste dat zijn werk een emotie oproept. Hij is een romanticus, altijd op zoek naar schoonheid.

Schitterend

In de tentoonstelling Keep on dreaming is het resultaat te zien van de bijna 25 jaar dat Hans van Bentem als beeldend kunstenaar werkzaam is. Zes verschillende installaties geven een mooi en heel divers beeld van zijn werk. De Table of seductions, een geheel uit Makkumer aardewerk opgetrokken tafel, met daarop schalen met portretten van verleidelijke koppels, is bijvoorbeeld een spannend werk. Je ziet in één oogopslag dat daar van alles gaande is. En van Heaven kunnen de meeste mensen alleen maar dromen: het is een hemelbed van kristal, letterlijk een schitterend object dus. Voor van Bentem is dit de ultieme kroonluchter die door het verlichtingssysteem geleidelijk aan oplicht en dooft als dag en nacht. 

Perfecte setting

Als een van de weinige kunstmusea van Nederland beschikt het Gemeentemuseum Den Haag over een reeks authentieke stijlkamers die sinds de opening van het gebouw in 1935 onveranderd zijn gebleven. De ruimtes worden gebruikt voor innovatieve tentoonstellingen waarin hedendaagse kunst een relatie aangaat met de historische setting. Deze stijlkamers van het Gemeentemuseum vormen een perfecte setting voor de installaties van Van Bentem. Er ontstaat een ongekende ontmoeting van heden en verleden, en van oost en west. 

Bij de tentoonstelling is de rijk geïllustreerde publicatie Keep on Dreaming verschenen, geschreven door Titus M. Eliëns en uitgegeven door Uitgeverij de Kunst, € 39,95 (ISBN is 978 94 91196 19 5).