01 september 2012 t/m 20 januari 2013

Happy Days

Kunst in Den Haag van 1947 tot 1967

Provocerend en vernieuwend, vol lef en humor: in Den Haag gebeurde het. Den Haag was in de jaren vijftig en zestig een broedplaats voor talent. In het veelzijdige Haagse kunstklimaat groeiden en bloeiden na de oorlog veel bijzondere initiatieven op het gebied van beeldende kunst, muziek, literatuur en dans. Ook de jeugdcultuur was spraakmakend en vernieuwend met Hawaii muziek, indorock en rock-‘n-roll. Er bestond in Den Haag nauwelijks onderscheid tussen amateur-kunstenaars en professionals en abstracte en expressieve kunstuitingen bestonden naast heel precies geschilderde, realistische werken. De creatieve Haagse geesten voelden zich anders dan de kunstenaars in andere steden, beter zelfs. 

Kunst, vormgeving en dagelijks leven
De tentoonstelling over deze Happy Days toont het rijke culturele leven van de stad waar grote namen als Paul Verhoeven, Jan Cremer en Paul van Vliet hun eerste schreden zetten, tussen Posthoorn, Pulchri Studio en boekhandel Boucher. Niet alleen kunst en vormgeving komen aan bod, maar ook het dagelijks leven met de Puchs, de jeugdcultuur en de eerste demonstraties. Er zijn kunstwerken te zien van onder anderen Jan Cremer, Henk Peeters, Daan van Golden, Bob Bonies en Jan Schoonhoven. 

Polka Dot Love Room
Bijzonder onderdeel van de tentoonstelling is de reconstructie van de Polka Dot Love Room van Yayoi Kusama. Deze spraakmakende Japanse kunstenares – die op 83-jarige leeftijd wereldwijd weer volop in de belangstelling staat - creëerde deze ruimte in 1967 in de Haagse galerie Orez. Ze beschilderde vijf etalagepoppen en voorzag deze van polka dots, stippen in alle kleuren en maten. Tijdens de opening besloot Kusama ook naakte mensen te beschilderen, onder wie kunstenaar Jan Schoonhoven. Op de tentoonstelling zijn de originele poppen en de opnames uit de jaren zestig te zien.

Bekijk de Happy Days TV-documentaire van Omroep West

De tentoonstelling is georganiseerd met medewerking van met het Gemeentearchief, Nationaal archief/Spaarnestad Photo, Nederlands Dans Theater, het Letterkundig Museum en Bennie’s Fifties.

Bij de tentoonstelling verschijnt TIQ nr. 15, een nieuwe editie van het legendarische tijdschrift uit de jaren zestig.