26 november 2016 t/m 26 maart 2017

Hubert de Givenchy

To Audrey with Love

De Franse couturier Hubert de Givenchy is een van de grote modeontwerpers van de 20ste eeuw. Hij werkte in dezelfde tijd als Christian Dior en Cristóbal Balenciaga en is dus met recht een levende legende in de geschiedenis van de haute couture. In nauwe samenwerking met Monsieur de Givenchy zelf presenteert het Gemeentemuseum een groots opgezet retrospectief van zijn oeuvre én een eerbetoon aan zijn prachtige muze Audrey Hepburn.

“Givenchy’s clothes are the only ones I feel myself in. He is more than a designer, he is a creator of personality”

- Audrey Hepburn

Hubert de Givenchy – To Audrey with Love geeft een uniek inzicht in De Givenchy’s werk dat de tijdspanne van een halve eeuw omvat, van de opening van Maison de Givenchy in 1952 tot zijn terugtreden bij het modehuis in 1995. De couturier zelf heeft talrijke van zijn meest geliefde creaties geselecteerd, waarvan sommigen nog nooit eerder voor publiek werden tentoongesteld.

Vriendschap met Audrey Hepburn

De tentoonstelling zal deels speciaal gewijd zijn aan de bijzondere vriendschap en samenwerking tussen Hubert de Givenchy en Audrey Hepburn. Deze creatieve band begon in 1953 en bleef voortbestaan gedurende Hepburns leven. Als actrice droeg Hepburn de creaties van De Givenchy in enkele van haar meest bekende films, zoals How to steal a Million en Breakfast at Tiffany’s. De tentoonstelling zal schitterende ontwerpen tonen van Hubert de Givenchy, deels gedragen door Audrey Hepburn, maar ook ontwerpschetsen, tekeningen, foto’s en filmbeelden.

Samenwerking met UNICEF Nederland

Audrey Hepburn was niet alleen een prachtige verschijning, maar ook iemand met het hart op de juiste plaats: mooi van buiten én van binnen. Het Gemeentemuseum is daarom een samenwerking aangegaan met UNICEF Nederland om zo een compleet beeld te schetsen van deze legendarische actrice, muze van De Givenchy en tot op de dag van vandaag een inspiratiebron voor velen. Hepburn was vanaf 1988 ambassadeur van UNICEF, de organisatie die ervoor zorgt dat kinderen in de hele wereld een goede kindertijd hebben. Ze reisde de wereld over om arme landen te bezoeken en zo de aandacht te vestigen op het belang van onderwijs en gezondheidszorg. Er wordt een complete zaal gewijd aan Hepburns werk voor UNICEF en een deel van de opbrengst van merchandise wordt aan de organisatie gedoneerd. 

Publicaties

Bij de tentoonstelling verschijnt een rijk geïllustreerde publicatie (Uitgeverij Waanders de Kunst, € 24,95) en een kleurrijk kinderkunstboek door Philip Hopman (Uitgeverij Leopold, € 14,95).