12 maart 2016 t/m 21 augustus 2016

Iets om niets

Werken van Helly Oestreicher

“Van meet af aan was ik in mijn werk in verzet, dat zeg ik nu op oudere leeftijd, dat heb ik nooit eerder erkend, maar ik was in verzet” – Helly Oestreicher.

De rode draad in het veelzijdige oeuvre van Helly Oestreicher (1936) is het creëren van vormen die de ruimte betrekken bij het object. De ruimte, het niets ten opzichte van het iets, is voor Oestreicher de focus van haar werk en net zo belangrijk als het materiaal dat bestaat.Zo maakte zij in de jaren zestig keramische vormen waarmee zij ”het niets” omvatte. Met deze “antipotten”, zoals Oestreicher ze rebels noemde, brak zij met de traditie van functionele keramiek.

Aanleiding voor de tentoonstelling Iets om Niets is de schenking van acht werken door de inmiddels 80 jarige Oestreicher aan het Gemeentemuseum. Samen met de vroege werken die zich al in de collectie bevinden en aanvullingen uit haar eigen collectie, geeft de tentoonstelling een rijk overzicht van haar oeuvre.

Met jeugdige nieuwsgierigheid blijft Helly Oestreicher onderzoek doen naar gebruik van diverse materialen om de wezenlijke eigenschappen ervan te kunnen bespelen. Zo ontstaan de vaak ongewone combinaties van keramiek en glas, brons en porselein of bakstenen en glas. Haar beelden intrigeren, lijken op weg naar zich zelf en als zodanig op zoek naar transformatie van de zeggingskracht van vorm en materiaal. Een werk is voor Oestreicher ‘af’ als het zelfstandigheid heeft gekregen.

Ter gelegenheid van de tentoonstelling is een korte film gemaakt door filmmaker Bernd Wouthuysen, waarin Helly Oestreicher in gesprek met kunstenares Beppe Kessler zelf haar werkwijze toelicht.